Bakteeriperäinen munuaissairaus BKD

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Bakteeriperäinen munuaissairaus eli BKD (engl. Bakterial kidney disease) on lohikaloissa esiintyvä tartuntatauti. Sairaus saattaa levitä niin kalasta toiseen että mädin kautta jälkeläisiin. Tauti ei tartu ihmiseen. Sen aiheuttaa bakteeri nimeltä Renibacterium salmoninarum. Tautiin ei tunneta tehokkaita rokotteita eikä lääkitystä.[1] Kuningasloheen (Oncorhynchus tshawytscha) on tosin kokeiltu makrolidihoitoa Seattlen yliopistossa[2].

Tauti aiheuttaa muutoksia kalojen sisäelimissä kuten munuaisissa ja pernassa. Se myös hidastaa kalan kasvua ja muuttaa lihan väriä. Tauti etenee hitaasti eikä yleensä tapa kalaa. Taudilla on myös aggressiivinen muoto, joka aiheuttaa kaloissa verenvuotoja lihakseen sekä merkittävää kuolleisuutta.[1]

Tauti havaittiin ensin vuonna 1933 Skotlannin joissa, mutta sitä esiintyy koko Euroopassa, ja se on levinnyt myös Yhdysvaltoihin ja Kanadaan sekä jopa tyynenmerenlohiin. Tautia on pyritty lainsäädännöllisesti vastustamaan, mutta vuodesta 2014 se on Euroopan unionin tasolla vain ilmoitettavana tautina. Evira pyrkii rajoittamaan taudin leviämistä. Kuitenkin Karvianjoen sekä Oulujoen vesistöt ovat poistetut vapaaehtoisen terveysvalvonnan piiristä.[1][3] Oulujoen vesistöön kuuluvan Varisjoen varrella sijaitsevassa Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksessa oli vuonna 2003 BKD-epidemia, jonka vuoksi koko toiminta jouduttiin keskeyttämään, tyhjentämään ja paikka desinfioimaan, mutta kelvolliset kalat myytiin ruoaksi tai rehuksi[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Bakteeriperäinen munuaistauti BKD evira.fi. 2.7.2017. Arkistoitu 19.7.2018. Viitattu 19.7.2018.
  2. Linda D Rhodes, Oanh T Nguyen, Rebecca K Deinhard, Marilyn C Roberts: Characteization of Renibacterium salmoninarum with reduced susceptibility to macrolide antibiotics by a standardized antibiotic susceptibility test Diseases of Aquatic Organisms. September 2008. Viitattu 19.7.2018 (englanniksi).
  3. Diane Elliott: Transmission of Renibacterium salmoninarum in Pacific salmonids U.S.Geological Survey. 3.3.2016. Arkistoitu 25.8.2009. Viitattu 19.7.2018 (englanniksi).
  4. Mommo, Petteri: Pal­ta­mon ka­lan­vil­je­ly­lai­tos tyh­jäk­si. Kaleva, 18.7.2003, s. https://www.kaleva.fi/paltamon-kalanviljelylaitos-tyhjaksi/2038036. Kaleva Media.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]