Backaksen kartanon turverata

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Backaksen kartanon turverata oli Helsingin maalaiskunnassa Backaksen kartanon mailla sijainnut kapearaiteinen rautatie. Viiden kilometrin pituinen rata valmistui 1920 ja sitä käytettiin turvepehkun, mudan, hiekan ja saven kuljetukseen. Turvepehkua ja mutaa kuljetettiin suolta kartanon pelloille ja hiekkaa ja savea taas kartanon omalle tiilitehtaalle joka oli perustettu 1919. Rata alkoi kartanon talouskeskuksesta ja johti Veromiehenkylän kautta pohjoiseen nykyisen Helsinki-Vantaan lentoaseman alueelle.

1600-luvulla perustetun kartanon omisti Osuusliike Elanto joka oli ostanut sen 1916 Carl Ehrnroothilta. Tilan pinta-ala oli ostohetkellä 683 hehtaaria josta peltoa 141 ja metsää 482 hehtaaria. Oston jälkeen Elanto aloitti Backaksessa laajan kehitysohjelman jonka tarkoituksena oli muodostaa kartanosta mallitila. Backakseen rakennettiin 1920-luvulla uusi navetta, kuivaamo-puimala ja suursikala. Kasvihuoneviljely aloitettiin 1930. Sikala lopetti toimintansa 1980-luvun alussa mutta kasvihuoneviljely jatkui vuoteen 2009, jolloin Backaksen puutarhakeskus lopetettiin. Nykyään HOK-Elanto käyttää päärakennusta ja puimalaa vuokrattavina juhlatiloina. Päärakennuksessa toimii myös kesäravintola.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.