Babylon Berlin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Babylon Berlin
Tyyli historiallinen draama
rikosdraama
Kestoaika 45 minuuttia
Luoja(t) Tom Tykwer
Achim von Borries
Henk Handloegten
Pääosissa Volker Bruch
Liv Lisa Fries
Alkuperämaa  Saksa
Alkuperäiskieli saksa
venäjä
Verkko Sky
Das Erste
Netflix
Esitetty 13. lokakuuta 2017 – 15. tammikuuta 2021
Tuotantokausia 3
Jaksoja 28
Tuotanto
Tuottaja(t) Stefan Arndt
Uwe Schott
Michael Polle
Tuotantoyhtiö(t) X Filme Creative Pool
Aiheesta muualla
IMDb

Babylon Berlin on saksalainen historiallinen rikosdraamasarja, joka perustuu Volker Kutscherin romaaneihin. Kansainväliseksi menestyssarjaksi noussut, vuonna 2017 alkanut Babylon Berlin on Saksan historian kallein televisiosarja. Sarjan tapahtumat alkavat vuoden 1929 Weimarin tasavallasta, ja etenevät aina natsien nousuun saakka.

Sarja alkoi lokakuussa 2017 Sky:lla ja Das Erstella Saksassa ja Itävallassa. Sky Atlantic on näyttänyt sarjaa Isossa-Britanniassa ja Irlannissa. Keväällä 2018 Netflix hankki oikeudet sarjaan. Suomessa sarjaa esittävät Yle TV1 ja Yle Areena marraskuusta 2018 lähtien.

Saksan lisäksi Babylon Berlin on Manner-Euroopan kallein televisiosarja sekä kallein ei-englanninkielinen televisiosarja. Sarjan budjetti oli lähes 40 miljoonaa euroa. Rahalla on tehty suuria joukkokohtauksia ja todella realistisia lavasteita, jotka esittävät lähes sadan vuoden takaista Berliiniä. Sarjan ulkokohtausten kuvaamista varten Babelsbergin studioille rakennettiin 15 000 neliömetriä katuja ja rakennusten julkisivuja.[1]

Babylon Berlinin päähenkilöitä ovat sodassa traumatisoitunut rikoskomisario Gereon Rath (Volker Bruch) ja köyhistä oloista tuleva Charlotte Ritter (Liv Lisa Fries), joka työskentelee poliisin sihteerinä ja yöllä prostituoituna. Sarjan kahdella ensimmäisellä tuotantokaudella Rath tutkii berliiniläisestä kanavasta löytyneen ruumiin murhaa, mihin sekoittuu niin venäläisiä emigrantteja, trotskilaisia kuin Reichswehrkin. Kolmannella kaudella Rath tutkii näyttelijän murhaa.

Sarjan kaksi ensimmäistä tuotantokautta perustuvat Kutscherin romaaniin Babylon Berlin ja kolmas tuotantokausi romaaniin Mykkä kuolema. Sarjan neljäs tuotantokausi julkaistiin Netflix-suoratoistopavelussa lokakuussa 2022, ja YLE TV1 esittää sitä heinäkuusta 2023 alkaen. Neljäs tuotantokausi perustuu Kutscherin romaaniin Goldstein.

Päärooleissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Volker Bruch  Gereon Rath  
 Liv Lisa Fries  Charlotte Ritter  
 Peter Kurth  Bruno Wolter  
 Matthias Brandt  August Benda  
 Leonie Benesch  Greta Overbeck  
 Hannah Herzsprung  Helga Rath  
 Fritzi Haberlandt  Elisabeth Behnke  
 Julius Feldmeier  Otto  
 Christian Friedel  Gräf  
 Godehard Giese  Böhm  
 Benno Fürmann  Wendt  
 Thomas Thieme  Zörgiebel  
 Karl Markovics  Samuel Katelbach  
 Lars Eidinger  Alfred Nyssen 

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]