Avustettu itsemurha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jacques-Louis Davidin Sokrateen kuolema -nimisen maalauksen yksityiskohta.

Avustettu itsemurha (engl. assisted suicide) tarkoittaa henkilön avustamista itsemurhassa silloin, kun kyseinen henkilö sitä haluaa, mutta ei siihen itsenäisesti pysty fyysisen heikkoutensa takia. Itsemurhassa avustaminen saattaa tapahtua esimerkiksi antamalla itsemurhaa toivovalle henkilölle myrkkyä,selvennä mutta kyseessä saattaa olla myös muunlainen toiminta. Avustetun itsemurhan ja eutanasian välinen ero on se, että eutanasiassa toinen henkilö päättää itsemurhaa toivovan elämän valtuutuksella toisen puolesta.

Avustettuun itsemurhaan suhtaudutaan eri kulttuureissa ja uskonnoissa vaihtelevasti. Esimerkiksi katolilaisuudessa itsemurhaa pidetään syntinä. Toisaalta taas esiin on noussut ryhmiä, jotka pitävät oikeutta kuolemaan ihmisoikeutena. Maakohtaiset lait näkevät avustetun itsemurhan monista eri näkökulmista, niinpä myös säädöksiä on erilaisia. Esimerkiksi Sveitsin sallivampi lainsäädäntö on johtanut siihen, että muista maista ihmiset matkustavat vuonna 1998 perustetun Dignitas-järjestön klinikalle Zürichiin tehdäkseen avustetun itsemurhan.

Laillisuus maittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa ei ole lainsäädäntöä tai oikeuskäytäntöä itsemurhassa avustamisesta. Lääkäriliito pitää kantaa, että itsemurhassa avustamista voi johtaa kurinpitomenettelyyn.[1] Toisaalta Lääkäriliitto katsoo myös, että itsemurhan avustamista ei ole tarpeen kriminalisoida sen johtaessa mahdollisiin ongelmallisiin tilanteisiin itsemurhan tehneen läheisten kannalta. [2] Itsemurhassa avustaminen on Norjassa kielletty mutta vähemmän tuomittavaa kuin eutanasia. Tanskassa ja Iso-Britanniassa toimenpide on kokonaan kielletty. Sveitsissä avustettu itsemurha on laillista jos siihen ei sisälly itsekkäitä motiiveja.[3] Esimerkiksi Sveitsin sallivampi lainsäädäntö on johtanut siihen, että muista maista ihmiset matkustavat vuonna 1998 perustetun Dignitas-järjestön klinikalle Zürichiin tehdäkseen avustetun itsemurhan.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Heikki Pälve: Suomen Lääkäriliiton kanta palliatiiviseen sedaatioon, avustettuun itsemurhaan ja eutanasiaan (Vaatii käyttöoikeuksia) Kustannus Oy Duodecim. Viitattu 6.6.2019.
  2. Lääkärin etiikka - Eutanasia ja avustettu itsemurha laakariliitto.fi. Viitattu 27.8.2019.
  3. Irma Pahlman: Eutanasia eräissä Euroopan maissa (Vaatii käyttöoikeuksia) Duodecim Oppiportti. Kustannus Oy Duodecim. Viitattu 6.6.2019.
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.