Avimimus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Avimimus
Fossiili: Myöhäisliitukausi
70 Ma
Avimimus mmartyniuk wiki.png
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Liskonlantioiset Saurischia
Alalahko: Teropodit Theropoda
Osalahko: Oviraptorit Oviraptorosauria
Yläheimo: Caenagnathoidea
Heimo: Avimimidae
Kurzanov, 1981
Suku: Avimimus
Kurzanov, 1981
Laji: portentosus
Kaksiosainen nimi
Avimimus portentosus
Kurzanov, 1981
Katso myös
 Commons-logo.svg Avimimus Commonsissa

Avimimus (”linnunmatkija”) oli 1,5 metriä pitkä, kahdella raajalla liikkunut lintumainen dinosaurus. Avimimus eli noin 70 miljoonaa vuotta sitten myöhäisliitukautisessa Aasiassa, tarkemmin Kiinassa ja Mongoliassa. Venäläinen paleontologi Sergei Kurzanov nimesi sen vuonna 1981. Avimimus on heimonsa ainoa tunnettu jäsen.

Ruumiinrakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kevytrakenteisella Avimimuksella oli lyhyt ja korkea pää, jossa oli hampaaton nokka. Kaula oli pitkä ja kaareva. Sen eturaajat olivat lyhyet, mutta takaraajat ja häntä olivat pitkät. Avimimuksella oli mahdollisesti höyheniä, sillä eräässä eturaajan luussa oleva rosoinen reuna muistuttaa lintujen sulkien kiinnityskohtia. Kämmenluiden tyvet olivat yhteenkasvaneet pitkälti samalla tavalla kuin linnuilla. Avimimus pystyi taivuttamaan eturaajansa kuten lintu siipensä, mutta sen eturaajoja pidetään liian lyhyinä lentämistä varten. Mahdollisten sulkien tehtävänä oli luultavammin pitää ruumis lämpimänä. Eräs venäläinen asiantuntija on kuitenkin päätellyt kallon ja eturaajojen luista, että Avimimus olisi pystynyt lentämään lyhyitä matkoja. Tähän teoriaan enemmistö tutkijoista ei usko.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nopealiikkeinen Avimimus todennäköisesti saalisti takaraajoillaan juosten pieniä eläimiä, kuten liskoja, hyönteisiä ja varhaisia nisäkkäitä, jotka se otti kiinni nokallaan. Sillä oli nokassaan reunaharjanne, jonka avulla rimpuilevaa saaliseläintä oli helpompi pidellä. Avimimus saattoi leikata nokallaan myös kasvinosia. Koska sillä ei ollut nokassaan hampaita, se oli ilmeisesti joko kaikkiruokainen tai kasvinsyöjä.