Kalifornianjuoksukäki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kalifornianjuoksukäki
Roadrunner Albuquerque, NM1.JPG
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumalliset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Käkilinnut Cuculiformes
Heimo: Käet Cuculidae
Suku: Juoksukäet Geococcyx
Laji: californianus
Kaksiosainen nimi

Geococcyx californianus
(Lesson, 1829)

Kalifornianjuoksukäen levinneisyys
Kalifornianjuoksukäen levinneisyys
Alalajit
  • G. c. californianus
  • G. c. conklingi
  • G. c. dromicus
  • G. c. kongligi
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Kalifornianjuoksukäki Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kalifornianjuoksukäki Commonsissa

Kalifornianjuoksukäki eli vanhalta nimeltään maakäki (Geococcyx californianus) on yksi kahdesta juoksukäkien sukuun kuuluvasta käkilajista, toinen on pikkujuoksukäki (Geococcyx velox). Kalifornianjuoksukäkeä tavataan Yhdysvaltojen eteläosissa.

Ulkonäkö ja fyysiset ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikuisikäisillä kalifornianjuoksukäillä on tumma ja suhteellisen pitkä pyrstö. Lajille tunnusomainen on päälaen tuuhea, tumma harja. Kaula sekä rinta ovat hyvin vaaleansävyiset. Kalifornianjuoksukäki on lentokykyinen, mutta viettää suurimman osan ajasta maalla juosten ja hyppien. Lentämässä sitä näkee hyvin harvoin. Kalifornianjuoksukäki pystyy parhaimmillaan juoksemaan jopa 25 km/h.

  • Pituus: 52–54 cm
  • Siipien kärkiväli: 49 cm
  • Paino: 221–538 g

Käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalifornianjuoksukäet ovat tunnettuja nopeista ja äkkinäisistä liikkeistään. Linnut syövät ravinnokseen hyönteisiä, hämähäkkejä, pieniä liskoja, skorpioneja, jyrsijöitä ja jopa pienikokoisia lintuja. Muiden lintujen tapaan kalifornianjuoksukäkikin on tasalämpöinen, mutta öisin sen ruumiin lämpötila voi laskea seitsemään celsiusasteeseen. Aamulla aavikon lämmetessä linnun ruumiinlämpökin kohoaa normaaliksi, ja se alkaa saalistaa aktiivisesti oltuaan yöllä eräänlaisessa ”horroksessa”.[2]

Kalifornianjuoksukäki rakentaa pesänsä pensaiden tai kaktuksien alle ja munii yleensä 2–6 munaa. Munat ovat väriltään valkoiset, joissa hieman vaaleankeltaista sävyä.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalifornianjuoksukäkiä tavataan Yhdysvaltojen lounaisosissa ja Meksikon pohjoisosissa. Laji esiintyy seuraavissa Yhdysvaltojen osavaltioissa: Kalifornia, Arizona, New Mexico, Texas, Utah, Colorado, Oklahoma, Kansas. Harvinaisempia ne ovat Arkansasissa ja Louisianassa.

Kalifornianjuoksukäki populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalifornianjuoksukäen lempinimi, ”maantiekiitäjä”, tulee animaatiosta ja sarjakuvasta nimeltä Kelju K. Kojootti ja Maantiekiitäjä, jossa kojootti yrittää saada maantiekiitäjän kiinni ja syödä tämän. Kojootti kuitenkin epäonnistuu joka kerta. Nimitys ”maantiekiitäjä” on suora käännös juoksukäen englanninkielisestä nimestä ”roadrunner”.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Geococcyx californianus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 21.4.2014. (englanniksi)
  2. Tieteen Kuvalehti 1998

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]