Atlantic Rally for Cruisers

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Atlantic Rally for Cruisers (ARC) on vuosittain järjestettävä Atlantin ylittävä purjehduskilpailu. Kilpailu alkaa Kanariansaarten Gran Canarialta ja loppuu Rodney Bayn satamaan Saint Lucian saarella Karibialla. Kilpailun pituus on noin 2 700 merimailia ja veneet käyttävät ylitykseen aikaa 11–24 vuorokautta. Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1986.

Kilpailu alkaa marraskuun lopulla pasaatituulen alkaessa puhaltaa ja hurrikaanikauden päättyessä Karibialla. Kilpailussa on useita veneluokkia, ja nimensä mukaisesti kilpailu on tarkoitettu harrastelijoille, jotka haluavat ylittää Atlantin. Kilpailun järjestäjä ylläpitää kilpailun aikana sääpalvelua ja tulospalvelua sekä koordinoi hätätilanteita. Veneet ilmoittavat sijaintinsa päivittäin SSB-radiolla tai satelliittipuhelimella.

Osallistujien määrä on noin 250 venekuntaa. Suomesta kilpailuun osallistuu vuosittain yhdestä kolmeen venettä. Ennen kilpailua veneet katsastetaan ja ne saavat järjestäjiltä tasoituskertoimen LYS-luvun tapaan, jotta erilaisten veneiden lopputulokset olisivat vertailukelpoisia. Normaaleista purjehduskilpailuista poiketen kilpailussa saa käyttää apuna myös moottoria, mikä on huomioitu säännöissä lisäämällä moottorilla ajetut tunnit toiseen kertaan loppuaikaan. Moottorin käyttö on sallittu veneiden rajallisten vesi- ruokamäärien vuoksi, koska pasaatituulten ajallinen alkaminen ei ole aina etukäteen ennakoitavissa ja kilpailijat ovat suurelta osin harrastelijoita. Reitin valinta on vapaa, pohjoisempaa reittiä ajavat yleensä racing-luokan veneet, koska tuulet ovat nopeampia syysmyrskyjen vuoksi, mutta purjehdus on epämukavampaa ja sivu- ja vastatuulta. Eteläisintä reittiä ajavat pyrkivät mahdollisimman nopeasti pasaativyöhykkeelle saadakseen myötätuulen, jossa on miellyttävämpää purjehtia. Kilpailua edeltävällä viikolla järjetetään tapahtumia ja ilmaisia luentoja, joissa osallistujille annetaan lisätietoja pitkään avomeripurjehdukseen liittyvistä asioista.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]