Asuntolaina

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Asuntolaina on laina, joka myönnetään pääasiassa asunnon ostoa varten. Velan vakuutena on yleensä kyseinen asunto, millä on vaikutusta lainasta perittävään korkoon. Suomessa tyypillinen uuden asuntolainan laina-aika on nykyisin 20–25 vuotta; aikaisemmin suosittiin lyhyempiä laina-aikoja. Muualla Euroopassa asuntolainat ovat perinteisesti olleet pidempiä kuin Suomessa, ja niiden korko on pysynyt pitempään vakiona. [1]lähde tarkemmin?

Korot ja muut kulut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asuntolainasta maksetaan lainan myöntäjälle korkoa. Korkotaso tarkistetaan yleensä vuoden välein, mutta laina voidaan sitoa myös 1 kuukauden, 3 kuukauden tai 6 kuukauden euriboriin, jolloin korkotasoa tarkistetaan useamminselvennä.[2] Moni pankki tarjoaa myös prime-korkoon sidottuja asuntolainoja. Prime-korko on pankin oma viitekorko, jonka muutokset perustuvat odotettavissa olevaan markkinakorkojen kehitykseen, inflaatio-odotuksiin sekä talouden yleisiin kehitysnäkymiin.

Asuntolainojen kustannukset vaihtelevat pankeittain. Asuntolainasta pankki perii viitekoron lisäksi omia palvelumaksujaan ja omaa marginaalikorkoa. Tämä vaihtelee pankin arvioiman riskin ja kilpailutilanteen perusteella. Vuonna 2009 pankkien marginaalit olivat tavallista korkeammalla, noin 1  %.[1]

Suomessa on asunnon ostajalla oman perheensä vakituiseen käyttöön osittainen korkovähennysoikeus verotuksessa.[3]. Ensiasunnon ostaja saa vähennykseen kahden prosenttiyksikön korotuksen.

Suomalaisten asuntolainojen vertailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eri pankkien ja rahoitusyhtiöiden asuntolainojen kokonaiskoroissa ja viitekoroissa on eroavaisuuksia. Esimerkiksi vuoden 2013 joulukuussa pääkaupunkiseudulla tehdyssä asuntolainojen vertailusta selvisi, että pankkien kokonaiskoroissa voi olla lähes prosenttiyksikön eroavaisuuksia. Vertailussa arvioitiin asuntolainatarjoukset joulukuussa pääkaupunkiseudulla (85 000 euron lainalle, 15 vuoden laina-ajalla), josta selvisi, että valitsemalla tai kilpailuttamalla asuntolainan eri pankkien tai rahoituslaitosten kesken säästi asuntolainan kokonaiskuluissa jopa  2000 euroa.[4]

ASP-laina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa nuorten 18–39-vuotiaiden ensiasunnon ostoa tuetaan ASP-asuntosäästö- ja tukijärjestelmän kautta[5]. ASP-tilille säästetään rahaa vähintään kahden vuoden ajan. Pankki voi myöntää ASP-lainan aikaisintaan silloin, kun ASP-tilille on säästetty vähintään 10 % asunnon hinnasta. ASP-tilille säästetyille rahoille saa tavallista paremman koron. Korot ovat verovapaita, lisäksi valtio maksaa nopealle ASP-säästäjälle asuntosäästöpalkkion. ASP-lainan korko on myös tavallisen asuntolainan korkoa edullisempi ja lainalle saa valtion korkotuen. [1] Pankilla ei ole velvollisuutta myöntää ASP-lainaa jokaiselle ASP-säästäjälle.

Lainatyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asuntolainaa voidaan lyhentää tasaerälainana eli annuiteetilainana, tasalyhennyslainana tai kiinteänä tasaerälainana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]