Astronomer Royal

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Astronomer Royal (Kuninkaallinen tähtitieteilijä) on korkea virka Yhdistyneen kuningas­kunnan hovissa. Nykyisin virkoja on kaksi. Korkeampi niistä on 22. kesäkuuta 1675 perustettu Astronomer Royalin virka, toinen on vuonna 1834 perustettu Skotlannissa toimivan kuninkaallisen tähti­tieteilijän virka (engl. Astronomer Royal for Scotland).

Kaarle II, joka vuonna 1675 perusti Green­wichin kunin­kaallisen observa­torion, nimitti samalla ensimmäiseksi kunin­kaalliseksi tähti­tieteilijäksi John Flamsteedin. Hänen oli ”mitä huolelli­simmin ja ahke­rimmin oikaistava taivaiden liikkeestä ja kiintotähtien sijainnista laaditut taulukot, jotta voitaisiin määrittää suuresti kaivatut paikkojen pituus­piirit meren­kulun taidon täydel­lis­tä­miseksi”.[1]

Vuoteen 1972 saakka Astronomer Royal oli samalla Green­wichin kunin­kaallisen observa­torion johtaja. Sen jälkeen kun tehtävät erotettiin toisistaan, Astronomer Royal on ollut lähinnä kunniatehtävä, johon ei liity muita erityisiä velvollisuuksia kuin neuvoa hallitsijaa tähti­tieteelli­sissä ja tähtitieteeseen läheisesti liittyvissä kysymyksissä. Astronomer Royal saa vuosittain 100 punnan stipendin ja on kunin­kaallisen hovin jäsen Lord Chamberlainin alaisuudessa. Virka on erittäin arvostettu.

Vuonna 1792 perustettiin myös Irlannissa toimivan kunin­kaallisen tähti­tieteilijän virka (engl. Astronomer Royal for Ireland), mutta se lakkautettiin Irlannin itsenäistyessä vuonna 1921.

Viran haltijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuninkaallisina tähtitieteilijöinä (Astronomer Royal) ovat toimineet seuraavat henkilöt:

Kuninkaalliset tähtitieteilijät Skotlannissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuninkaallisina tähtitieteijöinä Skotlannissa (Astronomer Royal for Scotland) ovat toimineet seuraavat henkilöt:[2]

Kuninkaalliset tähtitieteilijät Irlannissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuninkaallisina tähtitieteijöinä Irlannissa (Astronomer Royal for Ireland) ovat toimineet seuraavat henkilöt:[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ”An Account of the Rev. John Flamsteed”, The Museum of foreign literature, science and art, nide 28, s. 283. E. Litell. Teoksen verkkoversio.
  2. About the library: Astronomer Royal for Scotland roe.ac.uk. Viitattu 12.9.2013.
  3. The Andrews Professor of Astronomy (1783) Trinity College Dublin. Arkistoitu 15.1.2015. Viitattu 12.9.2013.