Ashihara kaikan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ashihara kaikan
Perustettu 1980
Alkuperämaa  Japani
Perustaja(t) Hideyuki Ashihara
Vaikutteet Kyokushin
Löydä lisää urheiluaUrheilun teemasivulta

Ashihara kaikan on japanilaisen Hideyuki Ashiharan vuonna 1980 perustama karaten tyylisuunta. Se pohjautuu pitkälti Kyokushin-karateen, jota Ashihara harjoitteli 1960- ja 1970-luvulla.

Yksi tyylisuunnan tunnetuimpia harrastajia on moninkertainen K-1-mestari Semmy Schilt.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ashihara oli harjoitellut Kyokushinia Masutatsu Oyaman opissa. Ashihara kehitti sittemmin oman tyylisuuntansa 1970-luvun lopulla, ja varsinaisesti ensimmäinen dojo perustettiin 1980 matsuyamaan. Sitä ennen hän perusti oman liiton NIKO:n eli New International Karate Organization. Ashihara kehitti edelleen vuosien varrella kehittämäänsä sabakia eli liikkumista hyökkäyksen alta itselle turvallisempaan suuntaan. Hän suosi tekniikoita, joista oli ollut hänelle itselleen hyötyä otteluissa, kuten voimakkaat alapotkut ja polvien sekä kyynärpäiden lyönnit. Ashiharalle tyypillisesti harjoiteltavien tekniikoiden määrä pidetään harjoituksissa pienenä, vaikka sen perustekniikka on samanlaista kuin kyokushinissa.[1]

Katat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ashihara jätti tyylistään perinteiset okinawalaiset katat ja kehitti niiden tilalle omat katansa, jotka tehdään parin kanssa. Niissä käytetään hyökkäys, torjunta ja vastaisku -periaatetta sekä lopetustekniikkaa. Ashiharassa katoja on 27, ja ne jakautuvat kuuteen luokkaan alkeis-, perus-, kaato-, sparraus-, taistelu- ja itsepuolustuskata.[1]

Turnauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ashihara ei alun perin luonut tyylisuunnalleen maailmanmestaruuskilpailua. Epävirallisesti ensimmäisiä kilpailuja järjestettiin Yhdysvalloissa, kun Yhdysvaltojen ashiharan pääopettaja Joko Ninomiya järjesti turnauksia aluksi Kyokushin säännöillä. Sittemmin NIKO-järjestön perustamisen jälkeen turnaus nimettiin Sabaki U.S. Open Karate Challenge, joka käytiin ashiharan säännöillä. Turnaus järjestettiin viimeisen kerran 1988.lähde?

Ashihara antoi vuonna 1993 Tanskalle luvan järjestää maailmanmestaruuskilpailut, Sabaki Challenge Spirit. Ensimmäinen turnaus järjestettiin 1994. Turnaukseen pääsivät vain NIKO-järjestön karatekat. Yksikään japanilainen ottelija ei ole otellut turnauksessa, vaan he osallistuivat sitä vastoin Kyokushin turnauksiin Japanissa. Turnaus lakkautettiin 2011, minkä jälkeen NIKO järjesti uuden maailmanmestaruuskilpailun Sabaki World Championship.lähde?

Vyöarvot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvo Väri
10.kyu Punainen
9. kyu Punainen, valkoinen raita/natsa
8. kyu Sininen
7. kyu Sininen, valkoinen raita/natsa
6. kyu Keltanen
5. kyu Keltanen, valkoinen raita/natsa
4. kyu Vihreä
3. kyu Vihreä, valkoinen raita/natsa
2. kyu Ruskea
1. kyu Ruskea, valkoinen raita/natsa
1-10. dan Musta

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Karate (ashihara)- Lajikuvaus kamppailulajit.net Viitattu 27.12.2015