K-1 (potkunyrkkeily)

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta K-1 (nyrkkeily))
Loikkaa: valikkoon, hakuun

K-1 on kamppailu-urheilulaji, jossa käytetään tekniikoita monista pystykamppailulajeista kuten nyrkkeilystä, potkunyrkkeilystä, thai-nyrkkeilystä, shorinji kemposta ja karatesta (ks. vapaaottelu). Lajissa on painiotteet samoin kuin monista nyrkeilylajeista tuttu sitominen kielletty. Lajin kehitti japanilainen entinen Kyokushin-karateka Kazuyoshi Ishii, jolla aikaisemmin oli oma karateliitto Seidokaikan tavoitteenaan selvittää kuka on maailman paras pystyottelija. Nimen K-1 takana on vastaavankaltainen periaate kuin autourheilun kuninkuusluokkana pidetyssä Formula 1:n nimessä. Ichii perusti K-1-järjestön vuonna 1993.

Ottelusäännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

K-1-otteluissa sallittavia tekniikoita ovat potkut jalkoihin, keskivartaloon ja päähän sekä nyrkkeilyssä sallitut lyönnit. Nykyisin thainyrkkeilyssä suuressa osassa oleva pystypaini on ja sitominen on salittua ainoastaan yhden polvella suoritettavan potkun verran.

Perinteisesti K-1-turnaukseen osallistuu kahdeksan ottelijaa, jotka pudotuspelisysteemillä ottelevat toisiaan vastaan kolmesta kolmen minuutin erästä koostuvissa kamppailuissa. Otteluissa on kolme pistetuomaria, ja ottelut pisteytetään samalla tavalla kuin ammattilaisnyrkkeilyssä. Pisteratkaisun lisäksi ottelu voi päättyä tyrmäykseen, tekniseen tyrmäykseen, hylkäämiseen tai ratkaisemattomaan. Luvunlaskutilanteessa tuomari laskee aina kahdeksaan. Kolme luvunlaskua yhden erän aikana katsotaan tekniseksi tyrmäykseksi.

Jos kolmen erän jälkeen tilanne on ottelijoiden välillä tasan voidaan otella lisäerä, jolloin voittaja saadaan selville. Turnauksissa ottelu ei voi päättyä "ratkaisemattomaan" eli tasapeliin.

Kilpailuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fight Entertainment Group ja K-1-järjestö järjestävät lukuisia K-1-turnauksia ja -kilpailuita Japanissa ja ympäri maailmaa. Suurimpia turnauksia ovat eri puolilla maailmaa järjestettävät World Grand Prix -turnaukset, joita järjestetään vuosittain kuusi kappaletta, sekä K-1 MAX -turnaukset, joissa on 70 kilogramman painorajoitus. Vuoden lopulla kummassakin järjestetään kahdeksan parhaan ottelijan finaaliturnaukset Japanissa. Lisäksi eri puolilla maailmaa järjestetään lukuisia K-1-turnausjärjestelmää noudattavia alueellisia turnauksia, sekä yksittäisiä K-1-säännöillä käytäviä otteluita.

K-1 World Grand Prix[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin K-1-kilpailu on World Grand Prix, joka koostuu sekä kahdeksan miehen turnauksista että yksittäisistä ottelijoista. Vuonna 2006 järjestetään seitsemän alueellista GP-turnausta. Kahdeksan parhaan ottelijan kesken käytävä lopputurnaus järjestetään Tokiossa Tokya Domessa, jonne jokainen manner saa lähettää yhden edustajan. Lisäksi mukaan otetaan ottelijoita ns. villillä kortilla. Hallitseva mestari on alankomaalainen Alistair Overeem.

World Max Series[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

World Max Series on tavallisilla K-1-säännöillä oteltava sarja, jossa on 70 kilogramman enimmäispainorajoitus. Hallitseva maailmanmestari on japanilainen Masato.

K-1 Fighting Network[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

K-1 Fighting Network on turnausten sarja, jonka on tarkoitus löytää uusia K-1-kykyjä. Vuonna 2006 turnauksia järjestettiin 12 eri maassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]