Aryan Brotherhood

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aryan Brotherhood (”arjalainen veljeskunta”), lyh. AB, on valkoihoisten muodostama valkoista ylivaltaa kannattava jengi tai ryhmittymä, joka syntyi vuonna 1964 Kaliforniassa San Quentinin vankilassa.[1] Se perustettiin ensin valkoihoisten vankien suojelemiseksi lukumäärältään suuremmilta mustaihoisten ja meksikolaisten jengeiltä. AB:n sanotaan muotoutuneen 1950-luvulla toimineesta Blue Bird Gang -jengistä.[1] AB:n alaosastoja esiintyy kodittomien turvana useissa suurissa Yhdysvaltojen kaupungeissa.

Jäsenyys myönnettiin alkujaan vain irlantilaisen syntyperän omaaville, myöhemmin vaatimuksesta on luovuttu. Ryhmään kuuluu myös joitakin ei-valkoihoisia jäseniä, jotka toimivat yhteistyössä muiden jengien kuten Mexican Mafian kanssa tai välittäjänä veljeskunnan ja ei-valkoihoisten vankien välillä.[2] AB:n käyttää paljon natsi-Saksan symboleja kuten hakaristiä ja SS -salamoita. Muita symboleita ovat numerosarja 666, kirjaimet AB sekä apila.[2][3]

Mafiapäällikkö John Gotti maksoi Aryan Brotherhoodille suojelusta USP Marionin vankilassa Illinoisissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Laura Coverson: Aryan Brotherhood Tried for 40 Years of Prison Mayhem 15.3.2006. ABC News. Viitattu 7.12.2015. (englanniksi)
  2. a b Major Prison Gangs Florida Department of Corrections. Viitattu 7.12.2015. (englanniksi)
  3. Matthew Duersten: Who'll Stop the Reign? L.A. Weekly. 3.2.2005. Viitattu 7.12.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]