Aryan Brotherhood

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aryan Brotherhood (”arjalainen veljeskunta”), lyh. AB, on valkoihoisten muodostama valkoista ylivaltaa kannattava jengi tai ryhmittymä, joka syntyi vuonna 1964 Kaliforniassa San Quentinin vankilassa.[1] Se perustettiin ensin valkoihoisten vankien suojelemiseksi lukumäärältään suuremmilta tummaihoisten ja meksikolaisten jengeiltä. AB:n sanotaan muotoutuneen 1950-luvulla toimineesta Blue Bird Gang -jengistä.[1] AB:n alaosastoja esiintyy kodittomien turvana useissa suurissa Yhdysvaltojen kaupungeissa.

Jäsenyys myönnettiin alkujaan vain irlantilaisen syntyperän omaaville, myöhemmin vaatimuksesta on luovuttu. Ryhmään kuuluu myös joitakin ei-valkoihoisia jäseniä, jotka toimivat yhteistyössä muiden jengien kuten Mexican Mafian kanssa tai välittäjänä veljeskunnan ja ei-valkoihoisten vankien välillä.[2] AB:n käyttää paljon natsi-Saksan symboleja kuten hakaristiä ja SS -salamoita. Muita symboleita ovat numerosarja 666, kirjaimet AB sekä apila.[2][3]

Mafiapäällikkö John Gotti maksoi Aryan Brotherhoodille suojelusta USP Marionin vankilassa Illinoisissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Laura Coverson: Aryan Brotherhood Tried for 40 Years of Prison Mayhem 15.3.2006. ABC News. Viitattu 7.12.2015. (englanniksi)
  2. a b Major Prison Gangs Florida Department of Corrections. Viitattu 7.12.2015. (englanniksi)
  3. Matthew Duersten: Who'll Stop the Reign? L.A. Weekly. 3.2.2005. Viitattu 7.12.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]