Arve Tellefsen

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arve Tellefsen vuonna 2009. (Valokuva Harry Wad.)

Arve Tellefsen (s. 14. joulukuuta 1936 Trondheim) on norjalainen viulutaiteilija, maansa merkittävimpiä muusikoita.

Tellefsen opiskeli viulunsoittoa 6-vuotiaasta alkaen Trondheimin musiikkiopistossa. Vuonna 1955 hän siirtyi Kööpenhaminaan jatkamaan opintojaan Tanskan kuninkaallisessa musiikkikonservatoriossa Henry Holstin johdolla, ja vuosina 1960–1961 hän opiskeli New Yorkissa Ivan Galamianin johdolla. Hän voitti prinsessa Astridin musiikkipalkinnon vuonna 1956.

Ensikonserttinsa Tellefsen piti Oslossa vuonna 1959. Vuosina 1970–1975 hän työskenteli konserttimestarina Ruotsin radion sinfoniaorkesterissa ja vuosina 1977–1981 Wienin sinfonikoissa. Kun Norjan valtiollinen musiikkikorkeakoulu perustettiin vuonna 1973, hän toimi lyhyen aikaa ensimmäisenä viulunsoiton professorina, ennen kuin antautui kansainväliselle uralle. Hän on saanut kotimaassaan useita palkintoja ja huomionosoituksia, esimerkiksi Pyhän Olavin ritarikunnan kunniamerkin.

Tellefsen on esittänyt sekä orkesteri- että kamarimusiikkia. Hän esiintynyt merkittävien orkestereiden solistina ja on levyttänyt Paavo Berglundin ja Kuninkaallisen filharmonisen orkesterin kanssa Jean Sibeliuksen viulukonserton. Tellefsenin soitin on Giuseppe Guarneri del Gesù vuodelta 1741.

Tellefsen on vieraillut useita kertoja Suomessa vuodesta 1963 alkaen sekä solistina (mm. Naantalin Musiikkijuhlilla) että Sibelius-viulukilpailun tuomariston jäsenenä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]