Arturo Gatti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arturo Gatti
Henkilötiedot
Koko nimi Arturo Gatti
Syntynyt15. huhtikuuta 1972
Italia Cassino, Italia
Kuollut11. heinäkuuta 2009 (37 vuotta)
Brasilia Porto de Galinhas, Brasilia
Kansalaisuus  Kanada
Nyrkkeilijä
Lempinimi Thunder
Pituus 171 cm
Painoluokka välisarja, kevyt välisarja ja ylempi höyhensarja
Kätisyys oikeakätinen
Ammattilaistilastot
Ottelut 49
Voitot 40
– tyrmäysvoitot 31
Tappiot 9
Ratkaisemattomat 0

Arturo ”Thunder” Gatti (15. huhtikuuta 1972 Cassino11. heinäkuuta 2009 Porto de Galinhas) oli Italiassa syntynyt, sittemmin Kanadan kansalaisuuden saanut nyrkkeilijä.

Joulukuussa 1995 Gatti otteli IBF-liiton silloisen mestarin, Tracy Harris Pattersonin kanssa voittaen kamppailun tuomariäänin täysien erien jälkeen. Seuraavana vuonna Gatti otteli vain kahdesti, puolustaen titteliään kerran Madison Square Gardenissa voittaen dominiqualaisen Wilson Rodriquezin. Vuonna 1997 Gatti kohtasi Calvin Groven voittaen tämän teknisellä tyrmäyksellä. Vuonna 2001 Gatti hävisi Oscar de la Hoyalle teknisellä tyrmäyksellä 5. erässä. Vuosina 2002–2003 Gatti kohtasi Micky Wardin kolmesti häviten ensimmäisen kohtaamisen tuomariäänin. Kaksi myöhempää kohtaamista hän voitti.

Vuonna 2004 Gatti voitti WBC-liiton maailmanmestaruuden italialaiselta Gianluca Brancolta ja puolusti mestaruuttaan kahdesti häviten kolmannessa kamppailussa Floyd Mayweather Jr.:lle kuudennen erän teknisellä tyrmäyksellä. Mayweatherin käsien lyöntinopeus oli Gattille liikaa[1] ja hän kävi jo ensimmäisessä erässä kanveesissa.[1] Gattin kulmamies luovutti yksipuolisen kamppailun kuudennen erän jälkeen.[1]

Seuraavassa ottelussaan Gatti kykeni voittamaan vielä pienen IBA liiton mestaruuden Thomas Damgaardilta. Tämän jälkeen Gatti otteli Carlos Baldomiria vastaan keskisarjan WBC liiton mestaruudesta häviten yhdeksännen erän teknisellä tyrmäyksellä. Tämän jälkeen Gatti otteli vielä merkityksettömän ottelun Alfonso Gomezia vastaan häviten seitsemännessä erässä teknisellä tyrmäyksellä. Tämän jälkeen Gatti ilmoitti lopettavansa.[2]

Urallaan Gatti otteli yhteensä 49 kertaa, joista voitti 40.[3]

Uran jälkeen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arturo Gatti löydettiin hotellihuoneesta kuolleena 11. heinäkuuta 2009. Samana päivänä Gattin oli tarkoitus perheineen lähteä viettämään tämän siskon hääjuhlia. Ensisijaiseksi kuolinsyyksi ilmoitettiin kuristuminen vyöremmiin.[4] Ensivaikutelmalta vaikutti, että hän oli tappanut itsensä hirttäytymällä, mutta[5] uudet todisteet ovat osoittaneet, että Gattin kuolema voisi olla tappo, ei itsemurha. Teosta epäiltyä, eikä motiivia ole saatu vielä selvitettyä. Hänen vaimonsa, Amanda kertoi, kuinka myöhään illalla 10. heinäkuuta 2009 he kävivät lunastamassa hotellihuoneensa ja Arturo alkoi lähes välittömästi juomaan. Tämän seurauksena hän pahoinpteli Amandaa ja heitti tämän lattialle ja lähti ulos. Siellä hän joutui tappeluun noin nelihenkisen joukon kanssa, mutta taisteli raivoisasti vastaan. Palattuaan aamuyöstä hän oli huonossa kunnossa ja pahoin haavoittunut. Hän alkoi toipua humalatilasta ja nähtyään vammat, jotka oli aiheuttanut Amandalle ilmaisi uskovansa Amandan haluavan eroa tämän kanssa. Se oli kuulemma viimeinen kerta kun hän näki miehensä hengissä hänen mentyä nukkumaan tämän jälkeen. Herättyään myöhemmin hän käveli useampaankin otteeseen kuolleen Arturon ohi, jonka tämä oli luullut vain sammuneen nurkkaan. Tätä varsinkin pidetään hyvin kiistanalaisena, sillä Amanda kulki asunnossa yli kymmenen tuntia huomaamatta Arturon kuolleen ja hänen olisi pitänyt huomata verilätäkkö Arturon ympärillä, eikä hän soittanut edes heti poliisille.[6] Amanda pidätettiin epäiltynä miehensä murhasta, mutta vapautettiin pian, kun tapausta alettiin aluksi epäillä itsemurhana ja Amanda todettiin syyttömäksi. Varsinkin hänen perheensä ja läheisensä eivät tahdo uskoa Arturon tappaneen itseänsä ja monet viranomaiset ovatkin hyvin vakuuttuneita siitä, ettei hän olisi voinut tappaa itseään ja että hänet oli murhattu.

  1. a b c Arturo Gatti vs. Floyd Mayweather Jr. Boxrec.com. Viitattu 12.7.2009. (englanniksi)
  2. Alfonso Gomez vs. Arturo Gatti Boxrec.com. Viitattu 12.7.2009. (englanniksi)
  3. Boxer: Arturo Gatti Boxrec.com. Viitattu 6.5.2011. (englanniksi)
  4. R.I.P Arturo Gatti East Side Boxing. 11.7.2009. Arkistoitu 17.7.2009. Viitattu 12.7.2009. (englanniksi)
  5. Nyrkkeilymestarin kuolinsyy varmistui iltasanomat.fi. 31.7.2009. Ilta-Sanomat. Arkistoitu 1.8.2009. Viitattu 31.7.2009.
  6. Investigators conclude Gatti's death was a homicide ringtv.craveonline.com. 23.8.2011. The Ring. Viitattu 23.8.2011.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]