Arovane

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uwe Zahn
Syntynyt 1965
Kotoisin Saksa
Taiteilijanimet Arovane, Nedjev
Aktiivisena 19982004
Tyylilajit IDM, ambient, elektroninen musiikki
Levy-yhtiöt Din, City Centre Offices
MusicBrainz

Arovane (oik. Uwe Zahn, s. 1965) on saksalainen elektronisen musiikin artisti.[1]

Biografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zahnin musiikillinen ura alkoi, kun hän kokeili huvin vuoksi äänentoistolaitteita ja kosketinsoittimia ollessaan 15-vuotias. Vuosien jälkeen hän jatkoi kokeilemista ja kehitti taitojaan, minkä myötä hän jopa oppi soittamaan klarinettia. 1980-luvun loppupuolella hän työskenteli yhä enemmän ja enemmän syntetisaattorin ja turntablismin parissa. Vuonna 1989 Zahn alkoi tehdä yhteistyötä erään elektronista musiikkia tekevän järjestön kanssa Münchenissä. Tämä järjestö, joka tunnettiin nimellä S. A. M., oli perustettu, jotta saataisiin tehtyä eläväistä, vapaata, elektronista ja improvisoitua musiikkia.

Vuonna 1991 Zahn rakensi oman studion Berliiniin. Samoihin aikoihin hänen työtään voitiin jo verrata musiikkiin, johon breakbeat oli vaikuttanut. Koko 1990-luvun ajan Zahn asui Berliinissä ja jatkoi elektronisen musiikin tekemistä. Työskenneltyään jonkin aikaa radioasemalla hän kiinnitti huomiota elektronista musiikkia tukevaan levy-yhtiöön nimeltä Din. 90-luvun loppupuolella nähtiin hänen kaksi ensimmäistä EP:tään: Atol Scrap for Din ja Tides for CCO, jotka toivat Zahnille mainetta ja suosiota pääasiallisesti Saksassa ja sen jälkeen myös koko maailman IDM-, ambient- ja elektronisen musiikin artistien keskuudessa. Näihin aikoihin Zahn julkaisi myös muutamia teoksia, jotka oli tuotettu yhteistyönä muiden artistien kanssa. Vuosista 1999 ja 2000 asti Arovane on työskennellyt yhdessä Phonemin kanssa, jonka kanssa hän julkaisi albumin Lilies vuonna 2004. Saattaa olla jollain tavalla merkitsevää, että albumin viimeisen raidan nimi on "Goodbye Forever" – nimittäin Liliesin jälkeen Arovane ei julkaissut pitkään mitään.lähde? Vuonna 2013 tuli albumi Ve Palor, joka nousi heti Tšekissä Tais-palkinnon ehdokkaaksi.[1]

Vaikka Arovane on melko hyvin tunnettu tekno- ja IDM-piireissä, ei musiikki kuitenkaan ole saavuttanut yhtä suurta menestyksen tasoa pop-kulttuurin suhteen. Zahnilla on myös sivuprojekti nimeltä Nedjev.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arovanen musiikin tyyppiä voidaan kuvailla eteeriseksi, älykkään melodiseksi, luonnonläheiseksi, lämpimäksi ja ambientiksi, johon kuitenkin on vaikuttanut selväpiirteinen ja useimmiten raskas breakbeat ja hip hop. Musiikkia on melko vahvasti maustettu syntetisaattorilla ja se keskittyykin pitkälti luomaan melankolisen ja nostalgisen tunnelman. Kappaleiden tempo on keskitasoa ja monet ovat luokitelleet Arovanen musiikin IDM:ksi.

Vaikka melodian rikkaus pysyykin vahingoittumattomana, Arovanen ja Phonemin yhteistyön lopputuloksena syntynyt musiikki on ehkä "robottimaisempaa" ja kylmempää kuin mitä Arovanelle tyypillinen tuotanto on ja kuulostaa ehkä enemmänkin Arovanen aikaisemmilta tuotoksilta, esimerkiksi Icol Distonilta. Yleisesti Arovanen musiikkia voidaan verrata Autechren ja Boards of Canadan tuotantoon. Zahnin musiikkia on usein kuvailtu melodisesti haastavaksi.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Icol Diston (2002, kokoelma aiemmista julkaisuista)
  • Atol Scrap (2000)
  • Tides (2000)
  • AER (2001, yhteistyönä Phonemin kanssa)
  • Lilies (2004)
  • Ve Palor (2013)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Arovane — Ve Palor 2013. Tais Awards. Viitattu 23.11.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]