Aromaattisten L-aminohappojen dekarboksylaasi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nauhakaavio sian aromaattisesta L-aminohappodekarboksylaasidimeeristä (DOPA-dekarboksylaasi) kompleksina pyridoksaali-5'-fosfaatin kanssa.

Aromaattisten L-aminohappojen dekarboksylaasi (EC 4.1.1.28, synonyymit: dopadekarboksilaasi, tryptofaanidekarboksylaasi, 5-hydroksitryptofaanidekarboksylaasi, AAAD) on lyaaseihin kuuluva entsyymi.

AAAD katalysoi useita dekarboksylaatioreaktioita: levodopasta dopamiiniksi, 5-hydroksitryptamiinista serotoniiniksi ja tryptofaanista tryptamiiniksi. Entsyymin tarvitsema kofaktori on pyridoksaalifosfaatti. Tavallisesti AAAD ei ole tahtia rajoittava vaihe dopamiinin ja serotoniinin synteesissä, siitä kuitenkin tulee tahtia rajoittava entsyymi levodopaa tai 5-hydroksitryptamiinia ottavilla. AAAD on reaktionopeutta rajoittava entsyymi hivenamiinien synteesissä. Parkinsonin taudin hoidossa käytetty karbidopa on periferaalisesti vaikuttava AAAD-estäjä, joka estää dopamiinin synteesin ennenaikaisesti. Soijasta löytyvä isoflavonoidi genisteiini on luontainen AAAD-estäjä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Aromatic L-amino acid decarboxylase