Arnold Jackson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mitalit
Arnold Jackson
Arnold Jackson
Maa:  Yhdistynyt kuningaskunta
Miesten yleisurheilu
Olympiarenkaat Olympialaiset
Kultaa Kultaa Tukholma 1912 1 500 m

Arnold Nugent Strode-Jackson, (5. huhtikuuta 189113. marraskuuta 1972) oli brittiläinen keskimatkojen juoksija, joka voitti 1 500 metrin olympiakultaa Tukholmassa 1912.

Arnold Jackson aloitti opiskelunsa Oxfordin yliopistossa vuonna 1910. Ajan tavan mukaisesti hän kilpaili useissa eri lajeissa, mm. soudussa, jalkapallossa ja maahockeyssä, jossa hän oli yliopiston joukkueen kapteeni. Hän voitti mailin juoksun Oxford–Cambridge-ottelussa kolmesti ja oli Oxfordin yliopiston yleisurheiluseuran puheenjohtaja.

Kansainvälisesti tuntematon Jackson matkusti Tukholman olympialaisiin omalla kustannuksellaan. Yhdysvaltalaiset Norman Taber ja maailmanennätysmies Abel Kiviat olivat ennakkosuosikkeja ja johtivat kilpailua loppusuoralle asti. 50 metriä ennen maalia Jackson nousi kärkikaksikon rinnalle ja ohitti heidät voittaen ajalla 3.56,8 viiden ensimmäisen miehen tullessa maaliin viiden metrin sisällä. Kiviat ja Taber hävisivät vain sekunnin kymmenyksellä, hopeamitalistin ratkaisemiseen tarvittiin maalikameran kuvaa. Jacksonin voittoaika rikkoi edellisen olympiaennätyksen 6,6 sekunnilla[1].

Ensimmäisessä maailmansodassa Jackson sai korkea-arvoisen DSO-kunniamerkin kolmella soljella eli täytti mitaliin vaadittavat kriteerit yhteensä neljä kertaa. Jackson haavoittui sodassa kolmesti ja oli maansa nuorin prikaatikenraali. Urheilu-ura päättyi haavoittumisista seuranneisiin pysyviin vammoihin. Hän muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1945 ja sai maan kansalaisuuden, vaikka palasikin sittemmin Oxfordiin 1960-luvulla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pihkala, Lauri; Jukola, Martti;: Olympialaiskisat ennen ja Pariisissa 1924. WSOY, 1924.
  • Young, Desmond;: Rommel, s.29. Tammi, 1962.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Virtamo, Keijo (toim.): Fokus-Urheilu 2, s. 114. Otava, 1970.