Armand David

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arman David

Armand David (7. syyskuuta 1826 Ezpeleta, Bayonnen lähellä – 10. marraskuuta 1900 Pariisi) oli ranskalainen katolinen pappi sekä lintu- ja kasvitieteilijä.

Davidin nimeämä "nenäliinapuu" Davidia involucrata

David vihittiin papiksi 1862. Pian sen jälkeen hänet lähetettiin Kiinaan Pekingiin, missä hän ryhtyi keräämään museolle eläimiä, kasveja, kiviä ja fossiileja. Ranskan hallituksen vaatimuksesta hänen kokoelmansa mielenkiintoisimmat esineet lähetettiin Pariisiin, missä ne herättivät suurta mielenkiintoa. Jardin des Plantes järjesti hänet suorittamaan tieteellisiä retkiä Kiinan eri osiin kokoelmien kartuttamiseksi. Hän löysi useita tieteelle tuntemattomia eläin- ja kasvilajeja, ja etenkin hänen eläinmaantieteelliset havaintonsa herättivät kansainvälistä huomiota tieteellisissä piireissä.

Huomattavimmat Davidin löytämät eläimet olivat isopanda ja davidinhirvi. Linnuista David nimesi kiinannokkatimalin (Paradoxornis conspicillatus), mustaposkitimalin (Paradoxornis guttaticollis), ruokotimalin (Paradoxornis heudei), punanaurutimalin (Garrulax milnei) ja tulisatakielen (Luscinia pectardens).[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.