Arkajalat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arkajalat
Goonies
Elokuvan juliste.
Elokuvan juliste.
Ohjaaja Richard Donner
Käsikirjoittaja Steven Spielberg
Tuottaja Richard Donner
Harvey Bernhard
Säveltäjä Dave Grusin
Kuvaaja Nick McLean
Leikkaaja Michael Kahn
Erikoistehosteet Matt Sweeney
Pääosat Sean Astin
Corey Feldman
Josh Brolin
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Amblin Entertainment
Ensi-ilta 7. kesäkuuta 1985
Kesto 114 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 19 000 000 dollaria
Tuotto 61 389 680 dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Arkajalat (engl. Goonies) on vuonna 1985 ensi-iltansa saanut Richard Donnerin ohjaama yhdysvaltalainen seikkailu-komediaelokuva. Elokuvan on käsikirjoittanut Chris Columbus elokuvan tuottaneen Steven Spielbergin tarinan pohjalta.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat Oregonin osavaltiossa sijaitsevaan Astorian merenrantakaupunkiin. Naapuruston asukkaat joutuvat muuttouhan alle, kun perheiden kotien tilalle halutaan rakentaa golf-kenttä. Nuori poika nimeltä Mikey Walsh (Sean Astin) ei halua muuttaa, vaikka muut naapuruston asukkaat tyytyvät tilanteeseen.

Eräänä päivänä Mikey ja hänen kaverinsa Chunk (Jeff Cohen), Mouth (Corey Feldman) ja Data (Ke Huy Quan) käyvät läpi Mikeyn kodin ullakolla olevia vanhoja tavaroita ja löytävät sattumalta vanhan aarrekartan. Kaverukset päättävät lähteä aarteenetsintäretkelle, sillä aarre voisi pelastaa heidän kotinsa. Mikeyn isoveli Brand (Josh Brolin) yrittää estää poikia, mutta päätyy liittymään aarteenetsintään. Hänen mukanaan ryhmään tulevat mukaan myös Brandin ihastus Andy (Kerri Green) ja tämän ystävä Stef (Martha Plimpton). Näin on kasassa on kaverijoukko nimeltä Arkajalat (alkup. Goonies heidän naapurustonsa Goon Docksin mukaan).

Kartta johdattaa Arkajalat rannikolla sijaitsevan autioituneen ravintolan luokse, mutta heidän epäonnekseen sitä käyttää piilopaikkanaan Fratellin rikollisperhe, johon kuuluvat Mama Fratelli (Anne Ramsey) ja hänen kaksi poikaansa Jake (Robert Davi) ja Francis (Joe Pantoliano). Fratellit saavat Chunkin kiinni kun Arkajalat ovat tiedusteluretkellä ja sulkevat hänet tyrmään perheen kolmannen pojan Slothin (John Matuszak) seuraksi.

Fratellit päätyvät seuraamaan Arkajalkoja maan alla olevissa tunneleissa. Molemmat ryhmät joutuvat välttelemään aarrekartan luoneen merirosvon tielle asettamia ansoja, mutta lopulta he löytävät merirosvolaivan suuresta luolasta. Cunk ja Sloth löytävät myös laivan luokse. Viimeinen ansa aiheuttaa luolan sortumisen, mutta Arkajalat ja Fratellit onnistuvat pakenemaan luolasta ulos rannalle. Poliisit ottavat kiinni Fratellin rikollisperheen, kun taas Arkajalkojen vanhemmat ovat iloisia nähdessään lapsensa vahingoittumattomina. Aarteenetsintä päättyy onnellisesti, kun Walshin perheen siivooja Rosalita (Lupe Ontiveros), huomaa Mikeyn marmorikuulapussissa olevan tarpeeksi jalokiviä kaikkien perheiden kotien pelastamiseksi.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Sean Astin  …  Michael ”Mikey” Walsh  
 Corey Feldman  …  Clark ”Mouth” Devereaux  
 Ke Huy Quan  …  Richard ”Data” Wang  
 Josh Brolin  …  Brandon ”Brand” Walsh  
 Jeff Cohen  …  Lawrence ”Chunk” Cohen  
 Kerri Green  …  Andrea ”Andy” Carmichael  
 Martha Plimpton  …  Stephanie ”Stef” Steinbrenner  
 John Matuszak  …  Lotney ”Sloth” Fratelli  
 Anne Ramsey  …  Mama Fratelli  
 Joe Pantoliano  …  Francis Fratelli  
 Robert Davi  …  Jake Fratelli  
 Lupe Ontiveros  …  Rosalita  
 Steve Antin  …  Troy Perkins  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvalla on Rotten Tomatoes -sivustolla 67 prosentin arvosana, joka perustuu yli neljäänkymmeneen arvosteluun. Sivuston arvostelijat sanovat elokuvan olevan tyypillinen spielbergimäinen sekoitus temppuja ja tunnetta joka vetoaa sekä lapsiin että nostalgiannälkäisiin aikuisiin.[1]

Elokuva on saavuttanut kulttimaineen vuosien aikana. Esimerkiksi skotlantilainen näyttelijä James McAvoy on maininnut useasti sen olevan hänen kaikkien aikojen suosikkielokuvansa.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Goonies rottentomatoes.com. Rottentomatoes.com. Viitattu 16.5.2014. (englanniksi)
  2. Crystal Reagan: Interview With James McAvoy and Emily Blunt on Gnomeo & Juliet Simply Being Mommy: Kids, Chaos and Caffeine. 9.2.2011. Viitattu 16.5.2014. (englanniksi)
  3. RT Staff: Five Favorite Films with James McAvoy: The Last Station star stops by The Rotten Tomatoes Show Rotten Tomatoes. Viitattu 16.5.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.