Dave Grusin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dave Grusin

Dave Grusin (s. 26. kesäkuuta 1934, Littleton, Colorado, Yhdysvallat)[1] on yhdysvaltalainen elokuvasäveltäjä ja jazzpianisti, jonka musiikkia on kuultu lukuisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa mm. Tootsie – lyömätön lyyli, Taivas saa odottaa, Firma ja Oikukkaat sydämet.

Grusin opiskeli pianonsoittoa ensin Coloradon yliopistossa ja sitten kahden vuoden laivastopalveluksen jälkeen 1959–1960 Manhattan School of Musicissä New Yorkissa. Siellä hän pääsi Andy Williamsin yhtyeen pianistiksi ja sovittajaksi ja muutti Hollywoodiin, jossa Williams teki omaa tv-showtaan. Hänen ensimmäinen elokuvasävellysprojektinsa oli vuoden 1964 Avioero amerikkalaisittain. Vuonna 1967 hän teki kohtausmusiikkia elokuvaan Miehuuskoe täydentämään elokuvassa käytettyjä Simon & Garfunkelin lauluja. Oscar-ehdokkuuden tuottanut Taivas saa odottaa (1978) oli jo kolmaskymmenes elokuva, johon Grusin teki musiikkia.[1]

Grusin perusti vuonna 1983 oman levy-yhtiön Larry Rosenin kanssa ja voitti samana vuonna ensimmäisen Grammy-palkinnon musiikistaan sairaalaan sijoittuneessa tv-sarjassa St. Elsewhere. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä elokuvaohjaaja Sydney Pollackin kanssa. Grusin on myös levyttänyt useille levymerkeille oman levy-yhtiönsä lisäksi. Musiikkityyli sijoittuu fuusion ja jazzin välimaastoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Pendergast, Tom & Pendergast, Sara (toim.): International Dictionary of Films and Filmmakers, Vol. 4: Writers and Production Artists, 4th edition, s. 342–344. St. James Press, 2000. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 10.4.2015). englanti (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.