Apua! Olen kala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Apua! Olen kala
Hjælp, jeg er en fisk
Help! I'm a Fish
Ohjaaja Stefan Fjeldmark
Michael Hegner
Käsikirjoittaja Stefan Fjeldmark
John Stefan Olsen
Karsten Kiilerich
Tuottaja Russell Boland
Eberhard Junkersdorf
Säveltäjä Søren Hyldgaard
Leikkaaja Per Risager
Pääosat Jeff Pace
Michelle Westerson
Aaron Paul
Terry Jones
Alan Rickman
Valmistustiedot
Valmistusmaa Saksa
Irlanti
Tanska
Tuotantoyhtiö A. Film
Ensi-ilta Tanska 6. lokakuuta 2000[1]
Yhdistynyt kuningaskunta 10. elokuuta 2001
Kesto 80 min
Alkuperäiskieli tanska
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Apua! Olen kala (engl. Help! I'm a fish, tansk. Hjælp, jeg er en fisk) on irlantilais-saksalais-tanskalaisena yhteistyönä vuonna 2000 tuotettu animaatioelokuva, jonka ohjasivat Stefan Fjeldmark ja Michael Hegner. Elokuva julkaistiin aluksi tanskankielisenä, mutta jälkiäänitettiin myöhemmin myös englanniksi, jonka päärooleissa olivat muun muassa Alan Rickman ja Terry Jones.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kain ja Stellan vanhemmat lähtevät viettämään iltaa yhdessä, jolloin Anna-täti saapuu lapsenvahdiksi poikansa Hans mukanaan. Anna-täti on yläkerrassa lukemassa Stellalle iltasatua, mutta nukahtaa itse, jolloin Kai keksii lähteä salaa kalaan. Hän taivuttelee Hansin mukaan ja Stella lähtee myös. Kai suuntaa tavanomaiselle ja vaaralliselle kalastuspaikalleen, kiviselle ja liukkaalle luodolle huonoon aikaan. Juuri kun he ovat päässeet luodolle, alkaa nousuvesi ja lapset jäävät ansaan. Kai avaa vahingossa salaoven kallionseinämässä ja lapset pääsevät täpärästi turvaan. Sisältä luolasta he löytävät professori H. O. MacKrillin laboratorion ja saavat kuulla että professori on keksinyt rohdon, joka muuttaa ihmisiä kaloiksi.

Stellalle tulee jano ja hänen onnistuu salaa maistaa rohtoa (luullen sitä mehuksi), jolloin hän muuttuu meritähdeksi. Professori ja pojat etsivät Stellaa, mutta löytävät lattialta vain meritähden. Kai on juuri heittämässä meritähteä mereen, kun Hans huomaa valvontakameran tallentaneen jotain. Liian myöhään hän yrittää estää Kaita ja niin Kai ja Hans lähtevät professorin kanssa etsimään Stellaa. Nousee myrsky, vene hajoaa, ja Kain sekä Hansin on juotava ainetta selviytyäkseen hengissä. Professori ei juo rohtoa ja yrittää estää lapsiakin, koska jos he eivät saa vasta-ainetta vuorokauden kuluessa, he jäävät kaloiksi ikuisiksi ajoiksi. Lopulta Kai ja Hans löytävät Stellan simpukan sisältä ja yhteistuumin he yrittävät selvityä takaisin professorin laboratorioon vasta-ainetta hakemaan. Matkalla he joutuvat kohtaamaan vaarallisia kaloja, mutta tutustuvat myös merihevoseen, jonka Stella nimeää Sonjaksi. Sillä välin aikuiset yrittävät etsiä lapsiaan.

Professorin myrskyn aikana pudottama vasta-ainepullo on kuitenkin vajonnut merenpohjaan ja eräs hai sekä luotsikala (joka ottaa nimen Joe) joutuvat alttiiksi sen vaikutuksille, muuttuen älykkäämmiksi ja puheliaiksi. Joe ja hai juottavat ainetta muille kaloille ja sen avulla päättävät ryhtyä meren valtiaiksi. Joe saa selville, että Kai, Hans ja Stella tietävät aineesta enemmänkin. Lapset ja Sonja keräävät aineet vasta-aineeseen, mutta pian sen jälkeen tulevat Joe joukkoineen paikalle haluten vasta-ainetta, koska Joe on jo juonut vasta-aine pullon. He yrittävät paeta, mutta johtajarapu saa vasta-aine korista kiinni, jonka jälkeen rapu aloittaa taistelun Kain kanssa. Kai onnistuu heittämään ravun pois, mutta rapu suuttuu Kaille, jonka jälkeen hän lyö Kaita jonka seurauksena Kai loukkaantuu. Rapu juo vasta-aineen. Vedenalainen pyörremyrsky imaisee mukaansa muut paitsi lapset, Sonjan ja Joen.

Kai menettää toivonsa muuttua takaisin ihmisiksi, mutta Hans uskoo heidän vielä voivan muuttua takaisin. Stella hyvästelee Sonjan, koska Sonja ei voi tulla mukaan professorin taloon. Hans ottaa Kain säkkiinsä ja Stella mukanaan, he laittavat professorin talon tulvimaan, koska siellä on lisää vasta-ainetta. Hansin ottamilla välineillä he pääsevät putkea pitkin ja päätyvät piraija altaaseen, mutta Hans toimii syöttinä ja piraijat juutuvat rautavaerkkoon joka on putken suulla. Lapset hyppäävät altaasta ja uivat vasta-aineelle, mutta sitten Joe ottaa Stellan ja Kai säkkiin ja tiputtaa lattialle. Hän ottaa vasta-aineen, irrottaa piraijat rautaverkosta ja hyppää putkeen vasta-aineen kanssa. Hans taistellessa piraijojen kanssa, Kai ui Joen perässä putkeen ja huijaa tämän juomaan liian paljon vasta-ainetta, joten Joe muuttuu ihmiseksi ja hukkuu. Hansin pysäytettyä piraijat, lapset juovat vasta-ainetta ja muuttuvat ihmisiksi. Aikuiset löytävät kaikki muut lapset paitsi Kain ja Hans luulee että Kai ei ehtinyt juoda vasta-ainetta. Hans löytää täytetyn kalan, joksi Kai oli muuttunut ja luulee tätä Kaiksi. Kai löytyy kuitenkin ja koska oli loukkaantunut, hän ontuu. Myöhemmin rannalla Stellan hiekkalinnaan ilmestyy Sonja ja tämä hyppää vesipurkkiin, joka Stellalla on. Hän juoksee näyttämään sitä kaikille ja Hans ja professori päättävät muuttaa sen DNA:ta. Pamauksien jälkeen Stella ratsastaa Sonjalla, joka on muutettu hevoseksi.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tanskaksi Englanniksi Suomeksi Rooli
Morten Kerrn Nielsen Jeff Pace Petteri Halmela Kai
Pil Neja Michelle Westerson Annituuli Kasurinen Stella
Sebastian Jessen Aaron Paul Olli Parviainen Hans
Søren Sætter-Lassen Terry Jones Antti Pääkkönen Professori MacRilli
Nis Bank-Mikkelsen Alan Rickman Ossi Ahlapuro Joe, elokuvan antagonisti
Dick Kaysø David Bateson Jukka Rasila Hai
Louise Fribo Louise Fribo Louise Fribo Sonja-merihevonen
Ulf Pilgaard David Bateson Rauno Ahonen Rapu
Peter Gantzler John Payne Heikki Sankari Ben, Kain ja Stellan isä
Paprika Steen Teryl Rothery Petra Karjalainen Liisa, Kain ja Stellan äiti
Ghita Nørby Pauline Newstone Ulla Tapaninen Anna-täti, Hansin äiti
Zlatko Burić Richard Newman Veikko Honkanen bussinkuljettaja

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Det danske filminstitut: Hjælp! Jeg er en fisk (tanskaksi) Viitattu 28.2.2015.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.