Antonio Moreno

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Antonio Moreno
Antonio Moreno vuonna 1916
Antonio Moreno vuonna 1916
Henkilötiedot
Koko nimi Antonio Garride Monteagudo[1][2]
Syntynyt 26. syyskuuta 1887
Madrid, Espanja
Kuollut 15. helmikuuta 1967 (79 vuotta)
Beverly Hills, Kalifornia, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä, ohjaaja
Puoliso Daisy Canfield (1923–1933)
Näyttelijä
Aktiivisena 1912–1959
Palkinnot

Walk of Fame, Hollywood (1960)

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Antonio Moreno (1921)
Greta Garbo, Armand Kaliz ja Moreno vuonna 1926
Moreno elokuvan Kastilian valloittaja (1947) trailerissa

Antonio ”Tony” Moreno (oikealta nimeltään Antonio Garride Monteagudo; 26. syyskuuta 188715. helmikuuta 1967) oli espanjalaissyntyinen yhdysvaltalainen näyttelijä ja ohjaaja.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaiset vuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antonio Garride Monteagudo syntyi Espanjan Madridissa vuonna 1887.[1][2] Hän muutti 14-vuotiaana Yhdysvaltoihin ja asettui Massachusettsiin,[3] missä hän kävi koulunsa loppuun. Moreno-sukunimen ottanut Antonio alkoi esiintyä teatterinäyttelijänä paikallisissa teatterinäytelmissä. Vuonna 1912 Moreno muutti Kalifornian Los Angelesiin, jossa hän solmi sopimuksen Biograph Companyn kanssa.[3] Moreno aloitti elokuvauransa pienissä avustajan rooleissa. Morenon ensiesiintyminen oli romanttisessa lyhytelokuvassa Iola’s Promise (1912).[2][3]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet 1913–1914 Moreno näytteli suositun Vitagraph Studiosin tähden Norma Talmadgen kanssa suurta menestystä saaneissa lyhytelokuvissa. Talmadgen elokuvat auttoivat nostattamaan Morenon suosiota maan elokuvakävijöiden keskuudessa. Vuoteen 1915 mennessä Moreno oli ihailtu elokuvatähti, ja hän näytteli muiden sen ajan suosituimpien elokuvatähtien kanssa. Moreno palkattiin usein "latinorakastajan" rooleihin.[1]

1920-luvun alussa Moreno liittyi elokuvamoguli Jesse L. Laskyn Famous Playersin näyttelijöihin,[3] ja Morenosta tuli yhtiön yksi parhaimmista palkatuista näyttelijöistä. Vuonna 1926 Moreno näytteli muun muassa Greta Garbon kanssa elokuvassa Viettelijätär ja seuraavana vuonna Clara Bow’n kanssa elokuvassa Jokin.[3] Kun äänielokuvat tulivat 1920-luvun lopulla, Morenon ura alkoi horjua hänen paksun espanjalaisaksentinsa takia. Hän jatkoi kuitenkin näyttelemistä englanninkielisissä elokuvissa,[3] ja hän alkoi ottaa myös rooleja meksikolaisista elokuvista.[2][3] Vuonna 1932 Moreno ohjasi meksikolaisen draamaelokuvan Santa,[3] jota elokuvakriitikot ylistivät yhdeksi sen ajan parhaimmista meksikolaisista elokuvista. 1930-luvun puolivälissä Moreno alkoi uudistaa hänen horjuvaa Hollywood-uraansa.

1940- ja 1950-luvuilla Moreno teki monia kehuttuja rooleja, joita olivat muun muassa hänen roolinsa klassikoksi nousseessa kauhuelokuvassa Mustan laguunin hirviö (1954) ja John Fordin ohjaamassa lännenelokuvassa Etsijät (1956), jossa näyttelivät myös John Wayne ja Natalie Wood.[2][3] 72-vuotias Moreno vetäytyi elokuvista eläkkeelle vuonna 1959.[4] Uransa aikana hän näytteli 150:ssä elokuvassa.[5]

Moreno sai elokuvaurastaan ja työstään viihdeteollisuuden hyväksi tähden Hollywoodin Hollywood Walk of Famelle osoitteeseen 6651 Hollywood Boulevard 8. helmikuuta vuonna 1960.[5]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antonio Moreno avioitui yhdysvaltalaisen öljyperijättären Daisy Canfieldin (ent. Danziger; 1884–1933)[4] kanssa 27. tammikuuta vuonna 1923.[3] He asuivat suuressa Crestmountin kartanossa. Morenolla oli kaksi tytärpuolta, Daisy (1902–1994) ja Elizabeth ”Beth” Chloe (1910–1989), sekä yksi poikapuoli Robert Jay (1913–2000) Daisyn aikaisemmasta avioliitosta asianajaja, öljyntuottaja ja liikemies Jay Morris ”Jake” Danziger Seniorin (1883–1954) kanssa.[6] Danzigerit olivat olleet aviossa vuodet 1901–1923.[7] Morenon ja Canfieldin avioliitto kesti kymmenen vuotta Canfieldin kuolemaan asti.[1][3] Canfield kuoli auto-onnettomuudessa 23. helmikuuta vuonna 1933.[7][1][3] Moreno ei avioitunut enää Canfieldin kuoleman jälkeen.[1]

Antonio Moreno kuoli sydämen vajaatoimintaan 79-vuotiaana Kalifornian Beverly Hillsissä vuonna 1967.[1][3] Moreno haudattiin Forest Lawn Memorial Parkin hautausmaalle Kalifornian Glendaleen.[4]

Valikoitu filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valikoitu filmografia
Vuosi Elokuvan nimi Rooli
1912 Iola’s Promise intiaani
1914 Judith of Bethulia avustaja
1916 Oli kerran veljessota Dick Randolph
1922 Amerikkalainen vaimoni Manuel La Tessa
1923 Espanjalainen tanssijatar Don Cesar de Bazan
1925 Viiden miehen morsian Scott Warner
1926 Viettelijätär Manuel Robledo
1927 Jokin Cyrus Waltham, Jr.
1936 Kaksi mustalaista Devilshoof
1940 Seitsemän syntistä Rubio
1946 Kohtalon avain señor Ortiza
1947 Kastilian valloittaja Don Francisco de Vargas
1954 Mustan laguunin hirviö tohtori Carl Maia
1956 Etsijät Emilio Figueroa
1959 Catch Me If You Can señor

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g Antonio Moreno (1887-1967) goldensilents.com. Goldensilents.com. Viitattu 24.8.2014. (englanniksi)
  2. a b c d e Antonio Moreno allmovie.com. Allmovie.com. Viitattu 24.8.2014. (englanniksi)
  3. a b c d e f g h i j k l m ANTONIO MORENO tcm.com. TCM.com. Viitattu 24.8.2014. (englanniksi)
  4. a b c Antonio Moreno findagrave.com. Findagrave.com. Viitattu 24.8.2014. (englanniksi)
  5. a b Antonio Moreno imdb.com. IMDB.com. Viitattu 24.8.2014. (englanniksi)
  6. Jay Morris "Jake" Danziger, Sr findagrave.com. Findagrave.com. Viitattu 24.8.2014. (englanniksi)
  7. a b Daisy Emma Canfield Moreno findagrave.com. Findagrave.com. Viitattu 24.8.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Antonio Moreno.