Anteosauria

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anteosauria
Anteosaurus magnificus
Anteosaurus magnificus
Permikausi
Guadalupe
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Kladi: Synapsidit Synapsida
Lahko: Terapsidit Therapsida
Alalahko: Dinocephalia
Kladi: Anteosauria
Boonstra, 1962
Synonyymit

Anteosauroidea Boonstra, 1962

Alaryhmät

Anteosauria on sukupuuttoon kuollut Dinocephalia-alalahkoon kuuluva terapsidien ryhmä. Siihen kuului suuria ja pieniä lihansyöjiä, jotka elivät keskisellä permikaudella. Niiden fossiileja tunnetaan Etelä-Afrikasta, entisen Neuvostoliiton alueelta sekä Brasiliasta ja Kiinasta.

Suurimmat anteosaurit kasvoivat usean metrin pituisiksi. Anteosaurian jäsenillä oli kaikista lihaasyövistä synapsideista raskaimmat kallot, kulmahampaat ja etuhampaat. Toisin kuin myöhemmillä terapsideilla, takahampaiden määrä ei ollut vähentynyt anteosaureilla. Anteosaurien kulmahampaat olivat myös taaksepäin kaareutuvat. Tämä kaarevuus näkyy parhaiten Syodon-sukuun kuuluvilla anteosaureilla. Anteosaurit saalistivat todennäköisesti Pareiasauridae-heimon matelioita ja Tapinocephalidae-heimon terapsideja.

Brithopus- ja Deuterosaurus-suvut on aikaisemmin luettu Anteosauriaan, mutta tarkemman tutkimuksen perusteella näyttäisi siltä, että ne kuuluvatkin Tapinocephaliaan tai muihin terapsideihin. Täten myös taksoni Brithopodidae ei voi olla synonyymi Anteosauridaelle, kuten on aikaisemmin ajateltu.[1][2][3][4][5][6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Systematics of the Anteosauria (Therapsida: Dinocephalia) Journal of Systematic Palaeontology Volume 9, Issue 2, 2011 (englanniksi)
  2. Brithopodidae / Anteosauridae Kheper.net (viitattu 7. 11. 2013) (englanniksi)
  3. Carnivorous dinocephalian from the Middle Permian of Brazil and tetrapod dispersal in Pangaea Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America vol. 109 no. 5 1584–1588 (englanniksi)
  4. EVOLUTIONARY PATTERNS IN THE HISTORY OF PERMO-TRIASSIC AND CENOZOIC SYNAPSID PREDATORS (englanniksi)
  5. †Anteosauria Mikko's Phylogeny Archive (viitattu 7. 11. 2013) (englanniksi)
  6. The first record of dinocephalians in South America: Late Permian (Rio do Rasto Formation) of the Parana Basin, Brazil (englanniksi)
Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.