Tapinocephalidae

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tapinocephalidae
Ulemosaurus
Ulemosaurus
Fossiili
Permikausi
Word-vaiheCapitan-vaihe
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Kladi: Synapsidit Synapsida
Lahko: Terapsidit Therapsida
Alalahko: Dinocephalia
Kladi: Tapinocephalia
Heimo: Tapinocephalidae
Lydekker, 1890[1]
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Tapinocephalidae Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Tapinocephalidae Commonsissa

Tapinocephalidae on sukupuuttoon kuollut Dinocephalia-alalahkoon kuuluva terapsidien heimo. Siihen kuuluu suuria kasveja syöneitä eläimiä, joiden paino vaihteli 500 kilosta yli tonnin painoisiin. Niiden fossiileja on löydetty Venäjältä ja Etelä-Afrikasta. Heimon lajit elivät keskisen permikauden aikana, ja hävisivät ennen permikauden lopun massasukupuuttoa.[2][3][4][5][6]

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapinocephalidaeen kuuluvien lajien kallo on massiivinen ja suuri. Suurimmilla lajeilla sen pituus voi olla yli puoli metriä, leveys noin puoli metriä ja korkeus suunnilleen 0,4m. Kuono voi olla joko lyhyt kuten Moschopsilla tai pitkä kuten Struthiocephalusilla. Eläinten kokonaispituus saattoi olla jopa kolme metriä.

Hampaat ovat tappimaiset ja varsinainen kulmahammas puuttuu. Silmäkuopat ovat pienet ja sijaitsevat kokonaan kallon taemmassa osassa. Kallon etuosan luut eivät ole erityisen paksuuntuneita, mutta taempana varsinkin kallon yläosa on paksuuntunutta luuta. Paksuus vaihtelee keskinkertaisesta erittäin paksuun eri sukujen välillä. Paksua kalloa lienee käytetty aseena lajikumppaneiden välisessä kilpailussa.

Aikaisemmin tutkijat kuten Lieuwe Dirk Boonstra ovat epäilleet näiden eläinten eläneen puolittain vedessä kuten soilla syöden vesikasvillisuutta. Boonstra uskoi kallon massiivisuuden ja raajojen rakenteen viittaavan tähän elintyyliin. Toiset ovat taas pitäneet näitä terapsideja varsinaisina maaeläiminä. Robert T. Bakker esitti, että Tapinocephalidaen terapsidien luiden rakenne, maantieteellinen levinneisyys ja saalistaja-saalis suhde osoittavat niiden olleen aktiivisia ainakin osittain tasalämpöisiä täysin maalla eläviä eläimiä.

Saattaa myös olla että osa Tapinocephalidaen lajeista viihtyi lampien rannalla ja osa suosi kuivempaa ympäristöä. On myös esitetty etteivät nämä eläimet olisi olleet varsinaisesti tasalämpöisiä, mutta niiden tanakka vartalo ja lyhyt häntä olisivat auttaneet lämmön säilyttämisessä tehden niistä käytännössö tasalämpöisiä, vaikka ne eivät itse tuottaneetkaan suurta määrää lämpöä.[2][3][5]

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. †Tapinocephalia Mikko's Phylogeny Archive (englanniksi)
  2. a b The skull of Tapinocephalus and its near relatives L. D. Boonstra; Annals of the South African Museum; 1957 (sivut 137-169) (englanniksi)
  3. a b The fauna of the Tapinocephalus zone (Beaufort beds of the Karoo) L. D. Boonstra; Annals of The South African Museum; 1969 (sivut 38-45) (englanniksi)
  4. Therapsida: Tapinocephalia Palaeos.com (englanniksi)
  5. a b Therapsida: Tapinocephalia: Tapinocephalidae Palaeos.com (englanniksi)
  6. Therapsida: Dinocephalia Palaeos.com (englanniksi)
Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.