Anopinkielet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anopinkielet
Sansevieria hyacinthoides
Sansevieria hyacinthoides
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophyta
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Asparagales
Heimo: Parsakasvit Asparagaceae
Alaheimo: Nolinoideae
Suku: Anopinkielet Sansevieria
Thunb.
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Anopinkielet Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Anopinkielet Commonsissa

Isoanopinkieli Sansevieria trifasciata

Anopinkielet (Sansevieria) on noin 70 lajia käsittävä ruskuskasveihin kuuluva kasviheimo vanhan mantereen trooppisilta ja subtrooppisilta alueilta.[1]

Anopinkielten habitus vaihtelee ruohovartisista kuivakkokasveista monivuotisiin pensasmaisiin mehikasveihin. Monivuotisten lajien ainavihannat lehdet ovat kieli- tai miekkamaisia, 20 senttimetristä 3 metriin pitkiä. Kasvi muodostaa lehtikimppuja maavarrestaan tai maanpäälisistä rönsyistään. Vihertävät-valkoiset kukat kasvavat yksinkertaisen tai haarautuneen 40–90 cm korkean tertun päähän. Hedelmä on punainen tai oranssi marja.

Suku on nimetty Raimondo di Sangron (1710–1771), Italian San Severon prinssin kunniaksi. Italian paikannimen erilaisten kirjoitusasujen vuoksi suvun tieteellisestä nimestä käytetään yleisesti myös muotoja ”Sanseveria” ja ”Sanseviera”.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Afrikassa lehdistä tuotetaan kuitua.[2] Joitakin lajeja, kuten Sansevieria ehrenbergiitä, käytetään perinteisessä ensiavussa siteenä lajien mahlan antiseptisten ominaisuusksien vuoksi.

Monet lajit ovat yleisiä huonekasveja lauhkeilla alueilla. Myydyin laji on isoanopinkieli useine lajikkeineen. Kasvu on verrattain hidasta ja kasvi voi kasvaa useita vuosia. Korkeaksi kasvavilla lajeilla on jäykät, pystyt miekkamaiset lehdet. Lyhyemmät lajit muodostavat rehtiruusukkeita. Huonekasveina anopinkielet viihtyvät parhaiten lämmössä ja kirkkaassa valossa, mutta sietävät myös varjoa.

Valikoituja lajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mbugua, P. K.; D. M. Moore [30.6.1996]. "Taxonomic studies of the genus Sansevieria (Dracaenaceae)", in L. J. G. van der Maesen, M. van der Burgt, J. M. van Medenbach de Rooy, editors: The Biodiversity of African Plants (hardcover), 1st (in (englanniksi)), 880. 
  2. Kirby, F. Vaughan (1899). Sport In East Central Africa: Being An Account Of Hunting Trips In Portuguese And Other Districts Of East Central Africa. 
Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Sansevieria