Annette (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Annette
Ohjaaja Leos Carax
Käsikirjoittaja
Tuottaja
Säveltäjä
  • Ron Mael
  • Russell Mael
Kuvaaja Caroline Champetier
Leikkaaja Nelly Quettier
Pukusuunnittelija Pascaline Chavanne
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa
Tuotantoyhtiö CG Cinema
Arte France Cinéma
Levittäjä Mozinet
Ensi-ilta
Kesto 140 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Annette on vuonna 2021 ensi-iltansa saanut englanninkielinen musikaalielokuva. Sen ohjasi Leos Carax. Elokuvan käsikirjoittivat Sparks-yhtyeen jäsenet Ron Mael ja Russell Mael, jotka myös sävelsivät elokuvan musiikin. Elokuvan päärooleissa näyttelevät Adam Driver, Marion Cotillard ja Simon Helberg.

Annette sai maailmanensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla Ranskassa 6. heinäkuuta 2021. Suomessa elokuva sai ensi-iltansa 29. joulukuuta 2021.

Henry McHenry on koomikko ja Ann Defrasnoux on oopperalaulaja. He menevät naimisiin ja saavat yhteisen lapsen, joka on elävä nukke nimeltä Annette. Pian tämän jälkeen Henryä syytetään julkisuudessa väkivaltaisesta käytöksestä, ja hänen uransa koomikkona kääntyy laskuun. Henry, Ann ja Annette lähtevät yhdessä risteilylle, mutta heidän aluksensa joutuu myrskyn kouriin. Ann putoaa laidan yli mereen, eikä Henry pysty pelastamaan häntä.

Annin aave vannoo kostoa Henrylle. Ann alkaa laulaa Annetten suun kautta, jolloin Henry tekee Annettesta maailmankuulun tähden yhdessä Annin entisen säestäjän ja miesystävän kanssa. Säestäjä riitaantuu Henryn kanssa ja väittää olevansa Annetten biologinen isä, jolloin järkyttynyt Henry tappaa hänet hukuttamalla hänet uima-altaaseen.

Henry päättää lopettaa Annetten uran laulajana yhden jäähyväiskonsertin jälkeen. Valtavan yleisön edessä Annette ei kuitenkaan enää laula, vaan paljastaa Henryn olevan murhaaja. Henry joutuu vankilaan, ja sekä Annin aave että Annette kieltäytyvät antamasta hänen tekojaan anteeksi.

 Adam Driver  Henry McHenry  
 Marion Cotillard  Ann Defrasnoux  
 Simon Helberg  Annin säestäjä  
 Devyn McDowell  Annette  

Helsingin Sanomien kriitikko Leena Virtanen antoi Annettelle kolme tähteä viidestä. Hän sanoi elokuvan olevan "kunnianhimoinen" sekä "hillitön ja hullu", mutta hän arvosteli elokuvan tarinaa "yhdentekeväksi ja ulkokohtaiseksi".[1] Suomen Kuvalehden kriitikko Kalle Kinnunen antoi myös kolme tähteä viidestä. Hänen mukaansa Annettessa "kaikki on alleviivatun keinotekoista", mutta elokuva "herättää sittenkin myös aitoja tunteita".[2] Rotten Tomatoes -sivustolle on kirjattu 262 Annetten arvostelua, joista 71 prosenttia on myönteisiä.[3]

Annetten ohjaaja Carax voitti Cannesin elokuvajuhlilla parhaan ohjaajan palkinnon.[4] Elokuva voitti myös viisi César-palkintoa: paras ohjaus, paras musiikki, paras leikkaus, paras äänitys ja parhaat erikoistehosteet.[5]

Annette sai Suomen elokuvateattereissa 2 219 katsojaa.[6]

  1. Leena Virtanen: Annette on kunnianhimoisimpia yrityksiä uudistaa musikaalin genreä, mutta sen tarina tuntuu yhdentekevältä ja pääparin dynamiikka on toivottoman stereotyyppinen, Helsingin Sanomat, 28.12.2021, viitattu 29.1.2023.
  2. Kalle Kinnunen: Viihteestä ja vähän kaikesta, Suomen Kuvalehti, 22.12.2021, viitattu 29.1.2023.
  3. Annette, Rotten Tomatoes, viitattu 29.1.2023.
  4. Annette, Cannesin elokuvajuhlat, viitattu 29.1.2023.
  5. Christian Zilko: ‘Annette’ and ‘Lost Illusions’ Dominate César Awards 2022: Full Winners List, IndieWire, 25.2.2022, viitattu 29.1.2023.
  6. Katsojaluvut, Suomen elokuvasäätiö, viitattu 29.1.2023.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]