Anne Constance Jackson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Anne Constance Jackson (2. kesäkuuta 18896. heinäkuuta 1928 Swordale, Skotlanti) oli skottilainen lintutieteilijä.

Anne, tai Annie, Jackson syntyi joko 1988[1] tai 1989 Skotlannin Ylämailla. Hänen isänsä oli majuri Randle Jackson. Jo nuorena Jackson kiinnostui luonnosta ja etenkin linnuista. Hän opiskeli kolme vuotta eläintiedettä Imperial College Londonissa, yhdessä nuoremman sisarensa Dorothy Jacksonin kanssa, josta tuli sittemmin hyönteistutkija.

Pääasiallisen tutkimustyönsä Jackson teki Skotlannissa. Hän tutki lintujen muuttoa ja oli kirjeenvaihdossa majakanvartijoiden kanssa, jotka toimittivat hänelle majakan valoihin törmänneitä lintuharvinaisuuksia. Hän muun muassa keräsi Britannian ensimmäisen syksyisen taigauunilinnun, ja ensimmäisenä havaitsi punajalkaviklon islantilaisen alalajin (Tringa totanus robusta) Britanniassa.

Jackson julkaisi artikkeleita kahlaajista ja sorsista, muun muassa brittiläisten sorsien sulkasadosta. Ibiksessä julkaistiin hänen kahlaaja-artikkelinsa Burhinus (1924), Scolopacidae (1926) ja Cursoridae (1927). Hän kirjoitti kahlaajien pukutuntomerkeistä Henry Witherbyn teokseen A Practical Handbook of British Birds (1919–1924).

Jackson oli British Ornithologists' Unionin kunniajäsen vuodesta 1915, ja American Ornithologists' Unionin kirjeenvaihtajajäsen vuodesta 1919.

Anne Jackson avioitui eversti ja lintutieteilijä Richard Meinertzhagenin kanssa 3. maaliskuuta 1921, ja otti nimekseen Meinertzhagen. Yhdessä miehensä kanssa hän matkusti Intiassa, Sikkimissä ja Tiibetissä. Hän kuoli heinäkuussa 1928 ilmeisesti vahingonlaukaukseen revolverinluodista ollessaan harjoittelemassa ampumista miehensä kanssa. Miestä epäiltiin taposta, mutta häntä vastaan ei koskaan nostettu syytettä. Anne Jacksonilta jäi kolme lasta: Anne, Daniel ja Randle Richard, joista nuorin oli vasta kolmen kuukauden ikäinen hänen kuollessaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]