Anna palaa!

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anna palaa!
Bring It on
Ohjaaja Peyton Reed
Käsikirjoittaja Jessica Bendinger
Tuottaja
Säveltäjä Christophe Beck
Kuvaaja Shawn Maurer
Leikkaaja Larry Bock
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Universal Studios
Netflix
Ensi-ilta 22. elokuuta 2000
Kesto 98 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 28 000 000 dollaria
Tuotto 90 449 929 dollaria
Seuraaja Anna palaa 2
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Anna palaa! (engl. Bring It On) on vuonna 2000 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen komediaelokuva, joka kertoo high schoolin kilpailuhenkisistä cheerleadereista. Elokuvan on ohjannut Peyton Reed ja käsikirjoittanut Jessica Bendinger. Pääosissa näyttelevät Kirsten Dunst, Eliza Dushku ja Gabrielle Union.

Elokuva sai enimmäkseen positiivisia arvosteluja, ja kriitikot kiittivät sen kepeää luonnetta ja humoristista otetta omaperäiseen aiheeseen. Anna palaa! keräsi lipputuloja maailmanlaajuisesti 90 miljoonaa dollaria, mikä teki siitä 2000-luvun alun suuren kassamenestyksen. Myös pääosan esittäjä Kirsten Dunstin suoritusta kehuttiin arvosteluissa. Julkaisunsa myötä elokuva on noussut amerikkalaiseksi kulttiklassikoksi. Siitä on tehty myös teatterimusikaali, jonka ensi-ilta oli Atlantassa vuonna 2011.

Torrance Shipman on Rancho Carne Torosin cheerleader. Pian hänet valitaan joukkueen kapteeniksi. Hänen luokalleen on muuttanut Cliff-niminen poika. Tämän sisar Missy pääsee cheerleader-joukkueeseen. Missy huomaa huutojen olevan tuttuja ja lähtee pois ensimmäisistä harjoituksista. Torrance lähtee perään, jolloin Missy pyytää hänet autoon ja ajaa takaisin Los Angelesiin josta on muuttanut. Siellä ovat meneillään paikallisen East Compton Clovers -cheerleaderjoukkueen harjoitukset. Torrance tajuaa huutojen olevan täsmälleen samat kuin heillä. Käy ilmi että joukkueen entinen kapteeni ”Big Red” oli varastanut kaikki ohjelmat Cloverseilta.

Samaan aikaan piirimestaruuskisat lähestyvät, mutta Toros ei voi mennä kisoihin vanhalla ohjelmallaan jonka ”Big Red” heille ”teki”, joten he palkkaavat koreografin avukseen. Opettaja on yliankara ja vilpillinen huijari ja ohjelma typerä, mutta joukkue ei voi muuta kuin esittää sen. Piirimestaruuskisoista muodostuu nöyryyttävät kahdesta syystä: koreografia on kehno ja yhdellä toisella joukkueella on samanlainen ohjelma. Heidän koreografinsa oli myynyt saman ohjelman useille joukkueille. Torrance on murtunut epäonnistuttuaan joukkueensa johtamisessa ja harkitsee lopettamista.

Toros-joukkue on hallitseva mestari, joten se pääsee mukaan Yhdysvaltain mestaruuskisoihin. Cliff kannustaa Torrancea jatkamaan, muttei vielä suostu antamaan tälle anteeksi. Torrance tekee joukkueineen töitä yötä päivää, ja he saavat kuin saavatkin uuden hienon ohjelman valmiiksi. Piirimestaruuskisoissa he onnistuvat täydellisesti – mutta niin myös Clovers. Lopulta Torosin joukkue sijoittuu toiseksi, kun Clovers voittaa. He ovat kuitenkin ikionnellisia onnistuneesta näytöksestä. Torrancen ja Cliffin välille syttyy romanssi.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Kirsten Dunst  Torrance Shipman  
 Eliza Dushku  Missy Pantone  
 Jesse Bradford  Cliff Pantone  
 Gabrielle Union  Isis  
 Clare Kramer  Courtney  
 Nicole Bilderback  Whitney  
 Tsianina Joelson  Darcy  
 Rini Bell  Kasey  
 Nathan West  Jan  
 Huntley Ritter  Les  
 Shamari Fears  Lava  
 Natina Reed  Jenelope  
 Brandi Williams  LaFred  
 Richard Hillman  Aaron  
 Lindsay Sloane  "Big Red"  
 Bianca Kajlich  Carver  
 Holmes Osborne  Bruce Shipman  
 Sherry Hursey  Christine Shipman  
 Cody McMains  Justin Shipman  
 Ian Roberts  Sparky Polastri  
 Ryan Drummond  teatteripoika  

Elokuva kuvattiin San Diegon ympäristössä.

Elokuva on saanut neljä jatko-osaa: Anna palaa 2 (Bring It On Again, 2004) Anna palaa 3 (Bring It On: All or Nothing, 2006) Anna palaa 4 (Bring It On: In It To Win It, 2007) ja Anna palaa 5 (Bring it on: Fight to the Finish, 2009). Jatko-osat eivät juoneltaan ja henkilöiltään ole yhteydessä edeltäjiinsä.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.