Angolanmutobo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Angolanmutobo
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Fabales
Heimo: Hernekasvit Fabaceae
Alaheimo: Caesalpinioideae / Detarioideae
Suku: Mutobot Isoberlinia
Laji: angolensis
Kaksiosainen nimi

Isoberlinia angolensis
(Welw. ex Benth.) Hoyle & Brenan

Katso myös

  Angolanmutobo Wikispeciesissä

Angolanmutobo (Isoberlinia angolensis) on hernekasvien (Fabaceae) heimoon ja mutobojen (Isoberlinia) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on kausivihanta pensas tai puu, jolla pyöreä ja laakea latvus.

Angolanmutobo kasvaa tavallisesti 1–12 metriä korkeaksi. Suuremmissa puumaisissa yksilöissä runko voi olla oksaton 5–7 metrin korkeuteen asti ja rungon halkaisija voi olla noin 0,5–1 metriä. Toisinaan angolanmutobo jää vain noin 20–40 cm korkeaksi pensaaksi.

Angolanmutobo kasvaa kausivihannissa metsissä, joissa se voi olla yksi metsän valtalajeista. Muuten angolanmutobo kasvaa erilaisissa avoimissa metsissä 600–2100 metrin korkeudella merenpinnasta. Lajin luontaista levinneisyysaluetta on trooppinen Afrikka. Lajia tavataan Etelä-Sudanissa, Ugandassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Tansaniassa, Angolassa, Sambiassa, Zimbabwessa ja Mosambikissa.

Angolanmutoboa hyödynnetään paikallisesti puutavarana sekä lääkintään. Lääkinnässä lajin kuorta on käytetty yskän, haavojen ja käärmeenpuremien hoitoon. Puu erittää rungon ja varsiensa vauriokohdista punertavaa nestettä, mutta sillä ei tiettävästi ole mitään yleistä käyttöä. Puuaines on väriltään vaaleanpunertavaa, mutta ei kovin kestävää. Puuainesta on käytetty pienissä määrin puusepäntöissä sekä polttopuuna.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Botanic Gardens Conservation International (BGCI) & IUCN SSC Global Tree Specialist Group: Isoberlinia angolensis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-2. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 12.2.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]