Android-sovelluskehitys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Android-sovelluskehitys on Android-ohjelmistojen luomisesta käytetty nimitys. Android-sovellusten kehittäminen tapahtuu usein Java-ohjelmointikielellä käyttäen Android SDK:ta. Android-sovelluksia voi kehittää myös käyttäen C++ -ohjelmointikieltä ja Android NDK:ta. Näiden tekniikoiden lisäksi on mahdollista toteuttaa niin sanottuja "hybridisovelluksia". Hybridisovellukset toimivat useammalla käyttöjärjestelmällä, mutta eivät pärjää suorituskyvyssä Android SDK:lla ja NDK:lla tehdyille sovelluksille. Lisäksi Android-laitteen sisäisiin laitteisiin, kuten kameraan tai kiihtyvyysanturiin päästään käsiksi vain käyttäen SDK:ta tai NDK:ta.

Android-kehitystyökalut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Android SDK (Software Development Kit) on työkalu, jota käytetään natiivien Android-sovellusten kirjoittamiseen. Android SDK sisältää kaikki Android-sovelluksen luontiin tarvittavat kirjastot, mukaan lukien käyttöliittymäohjelmointiin tarvittavat kirjastot, sekä ADB (Android Debugging Tools) debuggaustyökalun. Android-sovellusten debuggaaminen tapahtuu yleisesti ADB:n avulla. ADB:tä voidaan käyttää komentoriviltä käsin tai graafisesta kehitysympäristöstä. Yleisimpiä Android-ohjelmointiin käytettyjä kehitysympäristöjä ovat Android Studio sekä Eclipse. Myös Pascaliin pohjautuvia ratkaisut voi käyttää Android-sovellusten kehittämisessä. Yleisimpiä Pascaliin pohjautuvia työkaluja Android-sovelluskehitykseen ovat Delphi ja Lazarus, joka pohjautuu Free Pascal -kääntäjään.

Esimerkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esimerkkikoodin tulos Android-älypuhelimessa.

Esimerkki Androidin Activity:stä. Activity on luokka, joka tarvitaan Androidissa aina käyttöliittymän näyttämistä varten.

public class MainActivity extends Activity {

  @Override
  protected void onCreate(Bundle savedInstanceState) {
    super.onCreate(savedInstanceState);
    setContentView(R.layout.activity_main);
    // Näytetään pop-up, jossa teksti "Hello world!"
    Toast.makeText(this, "Hello world!", Toast.LENGTH_SHORT).show();
  }
}

Sovelluksen julkaiseminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisin paikka Android-sovelluksen julkaisemiselle on Google Play -kauppa. Tunnuksen tekeminen Play-kauppaan maksaa 25 dollaria. Maksulla Google pyrkii minimoimaan niin sanottujen roskasovellusten julkaisemista. Tunnusten luomisen jälkeen käyttäjä voi julkaista sovelluksia Play-kaupassa. Yleensä sovelluksen näkyviin tuleminen muille käyttäjille kestää sovelluksen julkaisemisesta muutamia tunteja. Aika on kuitenkin verrattain vähäinen verrattuna esimerkiksi Applen App Storeen tuleviin sovelluksiin, sillä Google ei tarkista sovelluksia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]