Android-sovelluskehitys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Android-sovelluskehitys on Android-sovellusohjelmien luomista. Android-sovellusten kehittämiseen suositeltu ohjelmointikieli on Kotlin vuodesta 2019 lähtien.[1][2] Myös Java on edelleen tuettu Android SDK -kehityspaketilla. Android-sovelluksia voi kehittää myös käyttäen C++ -ohjelmointikieltä ja Android NDK:ta. Näiden tekniikoiden lisäksi on mahdollista toteuttaa niin sanottuja "hybridisovelluksia". Hybridisovellukset toimivat useammalla käyttöjärjestelmällä, mutta eivät pärjää suorituskyvyssä Android SDK:lla ja NDK:lla tehdyille sovelluksille. Lisäksi Android-laitteen sisäisiin laitteisiin, kuten kameraan tai kiihtyvyysanturiin päästään käsiksi vain käyttäen SDK:ta tai NDK:ta.

Android Runtime (ART) on Android-alustalla käytettävä ajoympäristö, joka kääntää ohjelmat natiiville konekielelle.[3] ART on korvannut Dalvik-virtuaalikoneen Androidin versiosta 5.0 alkaen.[3][4]

Android-kehitystyökalut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Android SDK (Software Development Kit) on työkalu, jota käytetään natiivien Android-sovellusten kirjoittamiseen. Android SDK sisältää kaikki Android-sovelluksen luontiin tarvittavat kirjastot, mukaan lukien käyttöliittymäohjelmointiin tarvittavat kirjastot, sekä ADB (Android Debugging Tools) debuggaustyökalun. Android-sovellusten debuggaaminen tapahtuu yleisesti ADB:n avulla. ADB:tä voidaan käyttää komentoriviltä käsin tai graafisesta kehitysympäristöstä. Yleisimpiä Android-ohjelmointiin käytettyjä kehitysympäristöjä ovat Android Studio sekä Eclipse. Myös Pascaliin pohjautuvia ratkaisut voi käyttää Android-sovellusten kehittämisessä. Yleisimpiä Pascaliin pohjautuvia työkaluja Android-sovelluskehitykseen ovat Delphi ja Lazarus, joka pohjautuu Free Pascal -kääntäjään.

Esimerkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esimerkkikoodin tulos Android-älypuhelimessa.

Esimerkki Androidin Activity:stä. Activity on luokka, joka tarvitaan Androidissa aina käyttöliittymän näyttämistä varten.

public class MainActivity extends Activity {

  @Override
  protected void onCreate(Bundle savedInstanceState) {
    super.onCreate(savedInstanceState);
    setContentView(R.layout.activity_main);
    // Näytetään pop-up, jossa teksti "Hello world!"
    Toast.makeText(this, "Hello world!", Toast.LENGTH_SHORT).show();
  }
}

Tietoturva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokainen Android-sovellus sijaitsee omassa hiekkalaatikossaan tietoturvan vuoksi:[5]

 • Android-käyttöjärjestelmä on usean käyttäjän Linux-käyttöjärjestelmä, jossa jokainen sovellus on eri käyttäjä
 • järjestelmä asettaa jokaiselle sovellukselle yksilöllisen tunnuksen, joka on vain järjestelmän käytössä ja sovellus ei sitä tunne: järjestelmä asettaa käyttäjäoikeudet siten, että vain sovellukseen liitetty tunnus voi niitä käyttää
 • jokaisella prosessilla on oma virtuaalikone, jolloin sovellukset suoritetaan eriytettyinä toisista sovelluksista
 • jokainen sovellus suoritetaan omassa prosessissa

Sovellukset asennetaan APK-pakettitiedostoina[5] tai Google Play -palveluun lähetettäväksi mahdollisesti myös Android App Bundle (.aab) -tiedostoina, joka on suositeltu muoto julkaistessa sovellusta[6].

Sovelluksen julkaiseminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisin paikka Android-sovelluksen julkaisemiselle on Google Play -kauppa. Tunnuksen tekeminen Play-kauppaan maksaa 25 dollaria. Maksulla Google pyrkii minimoimaan niin sanottujen roskasovellusten julkaisemista. Tunnusten luomisen jälkeen käyttäjä voi julkaista sovelluksia Play-kaupassa. Yleensä sovelluksen näkyviin tuleminen muille käyttäjille kestää sovelluksen julkaisemisesta muutamia tunteja. Aika on kuitenkin verrattain vähäinen verrattuna esimerkiksi Applen App Storeen tuleviin sovelluksiin, sillä Google ei tarkista sovelluksia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Google is adding Kotlin as an official programming language for Android development 17.5.2017. Verge. Viitattu 17.2.2020. (englanniksi) 
 2. Lardinois, Frederic: Kotlin is now Google’s preferred language for Android app development 7.5.2019. TechCrunch. Viitattu 19.2.2020. (englanniksi)
 3. a b Platform Architecture developer.android.com. Viitattu 29.2.2020. (englanniksi) 
 4. Experimental Google ART runtime in Android KitKat can bring twice faster app executions phonearena.com. 7.11.2013. Viitattu 29.2.2020. (englanniksi) 
 5. a b Application Fundamentals developer.android.com. Viitattu 13.9.2020. (englanniksi)
 6. Android App Bundle Android Developers. Viitattu 10.6.2021. (englanniksi)