Andrew Bertie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Andrew Bertien muotokuva.

Andrew Willoughby Ninian Bertie (15. toukokuuta 1929 Lontoo7. helmikuuta 2008 Rooma[1]) oli Suvereenin Maltan ritarikunnan 78. suurmestari ja ensimmäinen britti tässä virassa. Hänet valittiin ritarikunnan suurmestariksi 8. huhtikuuta 1988, ja hän hoiti tehtävää kuolemaansa asti[2].

Roomalaiskatoliseen perheeseen 1929 syntynyt Andrew Bertie polveutui äitinsä puolelta Skotlannin kuninkaallisesta Stuart-suvusta. Opiskeltuaan historiaa Oxfordin ja kieliä Lontoon yliopistossa hän suoritti vuosina 1948–1950 varusmiespalveluksensa skottilaisessa kaartissa (Scots Guards). Tämän jälkeen hän toimi yli 20 vuotta kieltenopettajana katolisessa koulussa Sussexissa opettaen erityisesti ranskaa ja espanjaa. Bertie oli kuitenkin kiinnostunut myös itämaisista kielistä, erityisesti tiibetistä. Lisäksi hän harrasti itämaisia taistelulajeja saavuttaen muun muassa mustan vyön judossa.

Maltan ritarikuntaan Andrew Bertie liittyi vuonna 1956. Vuonna 1981 naimattomasta ja lapsettomasta Bertiestä tuli Maltan ritarikunnan munkki, minkä jälkeen hän omistautui kokonaan sairaiden ja köyhien auttamiselle. Tultuaan valituksi suurmestariksi seitsemän vuotta myöhemmin Andrew Bertie jatkoi edeltäjänsä Angelo de Mojana di Colognan alulle panemaa ritarikunnan uudistustyötä. Bertien lähes 20 vuotta kestäneellä suurmestarikaudella ritarikunnan humanitääristen projektien määrä lisääntyi merkittävästi, ritarikunnan tunnustaneiden valtioiden määrä yli kaksinkertaistui 49:stä sataan ja myös ritarikunnan jäsenmäärä kasvoi.

  1. Andrew Bertie (Arkistoitu – Internet Archive). genealogia.sweb.cz. Viitattu 17.7.2017.
  2. Eröffnung des Seligsprechungsprozesses von Fra‘ Andrew Bertie (Arkistoitu – Internet Archive). Britta Dörre 23.2.2015. Viitattu 17.7.2017.(saksaksi)