Anders Gustaf Ekeberg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anders Gustaf Ekeberg
Henkilötiedot
Syntynyt16. tammikuuta 1767
Tukholma, Ruotsi
Kuollut11. helmikuuta 1813 (46 vuotta)
Uppsala, Ruotsi
Koulutus ja ura
Tutkimusalue kemia

Anders Gustaf Ekeberg (1767–1813) oli ruotsalainen luonnontieteilijä, matemaatikko ja runoilija[1]. Hänet tunnetaan alkuaine tantaalin löytämisestä vuonna 1802. Lisäksi hän nosti esiin lahjakkaan oppilaansa Jöns Jacob Berzeliuksen.[2]

Ekeberg valmistui Uppsalan yliopistosta, minkä jälkeen hän matkusti Saksassa ja palasi sitten takaisin Uppsalaan opettamaan kemiaa[2]. Hänestä tuli Uppsalan yliopiston professori vuonna 1794, ja hän opetti modernin kemian isänä pidetyn Antoine Laurent de Lavoisierin periaatteiden mukaisesti[1].

Ekeberg löysi vuonna 1802 tantaalin oksidia, jota hän eristi kahdesta eri mineraaleja sisältäneistä näytteistä. Toinen niistä oli Kemiöstä peräisin olevaa tantaliittia ja toinen Ytterbystä peräisin olevaa yttriumtantaliittia.[1]

Lapsuudessaan saamansa infektion myötä Ekeberg oli osittain kuuro ja toisesta silmästään sokea, mutta hoiti tehtäviään siitä huolimatta[2]. Viimeisinä vuosinaan hän alkoi kuitenkin kärsiä terveydentilansa heikkenemisestä, ja hän kuoli naimattomana 46-vuotiaana helmikuussa 1813[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Who was Anders G. Ekeberg? www.tanb.org. Tantalum-niobium International Study Center. Viitattu 11.3.2024. (englanniksi)
  2. a b c Anders Gustav Ekeberg (Swedish chemist) Encyclopædia Britannica. Viitattu 11.3.2024. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.