Ampumakoe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ampumakoe on ampumaradalla metsästysasetta käyttäen suoritettava ampumataitokoe, jonka hyväksytty suorittaminen vaaditaan Suomessa ennen kuin saa luvallisesti metsästää karhua, hirveä, valkohäntäpeuraa, saksanhirveä, metsäpeuraa, kuusipeuraa, japaninpeuraa tai metsäkaurista rihlatulla luotiaseella.

Metsäkaurista haulikolla täyteispatruunaa käyttäen metsästettäessä ei tarvita ampumakoetta. Koe on suoritettava kyseisen lajin metsästykseen lain mukaan soveltuvalla ampuma-aseella.

Kokeita on kolme erilaista:

  • Metsäkauriskokeella tarkoitetaan metsäkauriin metsästystä varten suoritettavaa ampumakoetta
  • Hirvi- ja peurakokeella tarkoitetaan hirven, valkohäntäpeuran, saksanhirven, metsäpeuran, kuusipeuran ja japaninpeuran metsästystä varten suoritettavaa ampumakoetta
  • Karhukokeella tarkoitetaan karhun metsästystä varten suoritettavaa ampumakoetta

Kokeen suorittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen kokeen suorittamista tulee esittää voimassa oleva metsästyskortti ja aseen hallussapitolupa tai rinnakkaiskortti siihen. Koe tulee suorittaa metsästysasetuksen 16§:n 2 momentin mukaisella ampuma-aseella.

Kokeessa ammutaan 90 sekunnin sisällä neljä laukausta paikoillaan olevaan maalikuvioon, joko pysty- polvi- tai istuma-asennosta 75 metrin etäisyydeltä. Makuuasento ei ole sallittu. Aika alkaa ensimmäisestä laukauksesta. Ammunnan aikana saa käyttää tukea, kunhan asetta ei lukita mekaanisesti alustaan.

Hirvieläinkokeissa käytetään maalikuviota, jossa osuma-alueen halkaisija on 23 senttimetriä ja karhukokeessa maalikuviota, jonka osuma-alueen halkaisija on 17 senttimetriä.

Patruunoiden tulee ampumakokeessa täyttää seuraavat vaatimukset: Metsäkauriskoe: luoti vähintään 3.2 g ja E100 > 800 J. Hirvi- ja peurakoe: luoti vähintään 6.0 g ja E100 > 2000 J, tai vähintään 8.0 g ja E100 > 1700 J. Karhukoe: luoti vähintään 9.0 g ja E100 > 2700 J, tai vähintään 10.0 g ja E100 > 2000 J. Käytettävä luotityyppi on vapaa. Sallittuja luoteja ovat mm. kokovaippa-, puolivaippa-, ja lyijyluoti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.