Amorphophallus paeoniifolius

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amorphophallus paeoniifolius
Amorphophallus paeoniifolius
Amorphophallus paeoniifolius
Tieteellinen luokittelu
Kladi: Putkilokasvit
Kladi: Siemenkasvit
Kladi: Koppisiemeniset
Kladi: Yksisirkkaiset
Lahko: Alismatales
Heimo: Vehkakasvit Araceae
Suku: Pökkövehkat Amorphophallus
Laji: paeoniifolius
Kaksiosainen nimi

Amorphophallus paeoniifolius
(Dennst.) Nicolson[1]

Synonyymit
  • Dracontium paeoniifolium Dennst.
Katso myös

  Amorphophallus paeoniifolius Commonsissa

Amorphophallus paeoniifolius on vehkakasveihin ja pökkövehkoihin kuuluva kasvilaji. Sen lajinimi paeoniifolius viittaa kasvin lehtien muistuttavan pioneja. Se on tunnettu Aasiassa juureskasvina, joka tuottaa suuria tärkkelyspitoisia mukuloita ja sitä on viljelty vuosisatojen ajan. Indonesiassa Amorphophallus paeoniifolius on viljellyin mukulakasvi. Kasvin maanalaiset juurimukulat ovat tummanruskeita, litistyneen pyöreitä, kooltaan jopa 50 × 30 senttimetriä. Ne voivat painaa enimmillään 15 kg.[2] Mukulan keskeltä nousee sateenvarjomainen lehdekäs varsi ja kasvin kukkiessa pökkövehkoille tyypillinen kukinto, jossa suojuslehti muodostaa tötterön puikelon ympärille.

Laji esiintyy alkuperäisenä Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa, Intiasta ja Etelä-Kiinasta Indonesiaan, Uuteen-Guineaan ja Australian Pohjoisterritorioon. Se on levinnyt myös useille Intian ja Tyynen valtameren saarille.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tropicos: Amorphophallus paeoniifolius (Dennst.) Nicolson (englanniksi) Viitattu 29.3.2021.
  2. a b Govaerts, R. et al.: Amorphophallus paeoniifolius (Dennst.) Nicolson Plants of the World Online. 2021. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 29.3.2021. (englanniksi)