Ammattitauti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ammattitauti on sairaus, joka todennäköisesti pääasiallisesti johtuu potilaan työhön liittyvistä fysikaalisista, kemiallisista tai biologisista tekijöistä. Käsitteen ammattitauti loi Paracelsus (1493–1541) kirjoittaessaan ensimmäisen aihetta käsittelevän kirjan. [1]

Vuonna 2010 Suomessa todettiin 2 339 vahvistettua ammattitautia. Epäilyjä oli lisäksi 3 500.[2]

Ammattitautien lainsäädäntö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ammattitaudeista on säädetty työtapaturma- ja ammattitautilaissa (459/2015) ja ammattitautiasetuksessa (769/2015), jossa luetellaan yleisimmät ammattitaudit ja niitä aiheuttavat altistavat tekijät. Muitakin sairauksia voidaan todeta ammattitaudeiksi, jos voidaan osoittaa syy-yhteys työtehtävien ja sairastumisen välillä.

Yleisimmät ammattitaudit ovat meluvammat, hengitystieallergiat, ihosairaudet, asbestisairaudet ja yläraajojen rasitusvammat.[3] Yleisimmät ammattitautien taustalla olevat altisteet puolestaan ovat melu, kemialliset altisteet, asbesti ja muut silikaattimineraalit sekä toistotyö ja epäfysiologiset asennot.[4] Työterveyslaitos julkaisee vuosittain tilaston korvatuista ammattitaudeista ja ammattitaudeiksi epäillyistä sairauksista.

Ammattitaudista suoritetaan tapaturmavakuutuslain mukaiset korvaukset sairastuneelle.

Esimerkki asetuksen tekstistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Biologiset tekijät

Tyypilliset sairauden muodot

  • Pölykeuhko, homeiden aiheuttama astma ja nuha, ilmankostuttajakuume ja orgaanisen pölyn aiheuttama toksinen oireyhtymä (ODTS).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Leo Hirvonen 1987, s. 114.
  2. Oksa P ym. (toim): Ammattitaudit ja ammattitautiepäilyt 2010 (PDF) http://www.ttl.fi. 2012. Työterveyslaitos. Viitattu 2.11.2012.
  3. Työelämätieto | www.tyoelamatieto.fi Meluvamma on edelleen yleisin vahvistettu ammattitauti. Työterveyslaitos. Viitattu 29.1.2021.
  4. Työterveyslaitos: Työelämätieto | www.tyoelamatieto.fi Työikäisten vahvistetut ammattitaudit. Viitattu 15.6.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ammattitauti.