Ammatinvalintapsykologi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ammatinvalintapsykologit työskentelevät Työ- ja elinkeinotoimistoissa ja työvoiman palvelukeskuksissa. Tehtävään vaaditaan psykologin koulutus, minkä lisäksi monilla ammatinvalintapsykologeilla on erilaisia täydennyskoulutuksia. Heidän tehtävänään on selvittää asiakkaan ammatinvalintaongelmia ja tukea koulutukseen tai työelämään sijoittumisessa (ammatinvalinnanohjaus).

Ammatinvalintapsykologin tyypillisiä asiakkaita ovat peruskoulun tai lukion päättäneet nuoret, ammatinvaihtajat sekä pitkään työttömänä olleet henkilöt, joilla saattaa olla monia työllistymistä vaikeuttavia ongelmia. Työ kohdentuu sekä suoraan asiakkaisiin että asiantuntijana yhteistyötahoihin. Jotkut ammatinvalintapsykologit tekevät myös rekrytointityötä asiakkaana oleville työnantajille.

Ammatinvalintapsykologin asiakastyö muodostuu ohjauskeskusteluista ja tapauskohtaisesti psykologisesta testauksesta, testien tulkinnasta sekä palautekeskusteluista. Joskus ammatinvalintapsykologi kirjoittaa asiakkaille lausuntoja ja lähetteitä esimerkiksi lääkärintutkimuksiin, kuntoutuslaitoksiin sekä koulutusta varten. Huomattavan ajan työstä vie yhteistyö- ja konsultaatiotehtävät esimerkiksi koulujen oppilaanohjauksen, Kansaneläkelaitoksen, kuntoutuslaitosten ja työnvälityksen kanssa.

Työhön sisältyy jonkin verran matkustamista, koska maaseudulla ammatinvalintapsykologin toimialueena voi olla useita kuntia. Jonkun verran voi olla myös iltatilaisuuksia, kuten koulujen vanhempainiltoja, joihin ammatinvalintapsykologi on kutsuttu mukaan. Suuremmissa kaupungeissa ammatinvalintapsykologien asiakasryhmä voi olla rajattu esimerkiksi akateemisiin työnhakijoihin, pitkäaikaistyöttömiin tai maahanmuuttajiin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä psykologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.