Amha Selassie

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Amha Selassie

Amha Selassie (tunnettiin nimellä prinssi Asfaw Wossen) (191617. helmikuuta 1997) oli Etiopian viimeisen keisarin Haile Selassien poika. Hän oli Etiopian maapaossa olevan keisarillisen neuvoston päämies. Keisarillinen neuvosto julisti hänet 8. huhtikuuta 1989 keisariksi.

Marxilainen derg otti 12. syyskuuta 1974 vallan, ja Amha Selassien isä Haile Selassie syrjäytettiin. Juntta nimitti Amhan keisariksi, kun hän oli kaappauksen aikana Genevessa saamassa sairaalahoitoa. Hän oli halvaantunut 1973. Selassie ei tunnustanut nimitystä eikä palannut kotimaahan. Hän ilmoitti Etiopian suurlähetystölle Lontooseen, että hän aikoo muuttaa kaupunkiin pian. Samalla derg alkoi pidättää keisarisuvun jäseniä. Marraskuussa 1975 vallankumoukselliset lakkauttivat keisarikunnan. Amha Selassie muutti Lontooseen jonne oli paennut keisarillisen perheen jäseniä. Muut keisarillisen perheen jäsenet, kuten Amha Selassien sisko prinsessa Tenagnework, olivat vangittuina Etiopiassa.

Huhtikuussa 1989 Amha Selassie julisti itsensä maanpaossa Lontoossa keisariksi. Mukana kruunajaisissa oli etiopialaisia maanpakolaisia. Seuraavana vuonna hän muutti Yhdysvaltoihin ja asettui asumaan Virginiaan lähelle Washington D.C.:n esikaupunkialueelle, jossa asui suuri etiopialaisemigranttien yhteisö. Kun derg oli pitänyt muita keisarillisen perheen naispuolisia jäseniä vankeina 15 vuotta, se päätti armahtaa heidät. Vuonna 1989 prinsessa Tenagnework vapautettiin. Hän eli vuoden verran hiljaista elämää Addis Abebassa, kunnes hän sai matkustaa veljensä luokse Lontooseen.

Vuonna 1991 derg kukistui vallankaappauksessa, ja Amha Selassie perusti monarkistisen Moa Ambassa -liikkeen. Hänen oli tarkoitus palata kotimaahansa ja haudata isänsä maalliset jäännökset uudelleen. Uusi hallitus ei kuitenkaan suostunut järjestämään edesmenneelle keisarille valtiollisia hautajaisia, joten Amha Selassie ei saanut viisumia Etiopiaan.

Amha Selassie kuoli 80-vuotiaana Virginiassa Yhdysvalloissa 17. helmikuuta 1997. Hänen ruumiinsa lennätettiin kotimaahan, jossa Etiopian ortodoksisen kirkon patriarkka Abune Paulos siunasi ruumiin. Etiopian kruununtavoittelijaksi nousi hänen poikansa Zera Jakob Amha Selassie.