Amerikan Suometar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amerikan Suometar oli vuonna 1910 kahdeksansivuinen kuvaton broadsheet.

Amerikan Suometar oli luterilaisen Suomi-Synodin Michiganin Hancockissa vuosina 1899–1962 julkaisema amerikansuomalainen sanomalehti.

Amerikan Suomettaren perustamisen syynä oli muiden amerikansuomalaisten lehtien kriittinen suhtautuminen Suomi-Synodin tarkoitusperiin ja toimintaan[1]. Sen ensimmäinen toimittaja oli N. J. Ahlman. Pappien ja maallikkojen julkaisema lehti siirtyi vuonna 1900 Paimen-Sanomien ja Lasten Lehden tavoin Suomalaisen Luterilaisen Kustannusliikkeen omaisuudeksi.[2] Kristillisessä hengessä toimitetun lehden tarkoituksena oli tukea Suomi-Synodin, sen papiston ja raittiusliikkeen toimintaa, säilyttää ja edistää suomalaista kansallishenkeä, kulttuuria ja opetusta sekä kertoa Suomen, Yhdysvaltojen ja amerikansuomalaisen yhteisön sekä mahdollisuuksien mukaan myös muun maailman tapahtumista[3].

Lehden tilaajamäärä oli 4 000 vuonna 1903, 5 300 vuonna 1913 ja enimmillään 7 000 vuonna 1917. Sen ilmestymistiheys laajeni viikkolehdestä kolmeen kertaan viikossa vuonna 1913. Toimittajat olivat alkuvaiheessa sivutoimisia ja vaihtuivat useasti. Vuosina 1908–1911 toimittajana työskenteli John Parkkila ja vuodesta 1913 Emil Saastamoinen. Linjaltaan konservatiivinen lehti vastusti sosialisteja ja riiteli jatkuvasti samassa kaupungissa ilmestyneen Työmiehen kanssa. Sen kovin koetus oli Kuparisaaren kaivoslakko vuosina 1913–1914, jolloin Suometarta syytettiin suuryritysten ja lakonmurtajien tukemisesta.[4]

Amerikan Suomettaren levikki keskittyi Yhdysvaltojen Keskilännen valtioihin. Yritykset laajentaa sen tilaajakuntaa maan itärannikolla eivät ilmeisesti koskaan tuottaneet tulosta. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen kustannusliike perusti haarakonttorin länsirannikolle Oregonin Astoriaan, joka alkoi julkaista erillistä Lännen Suometar -lehteä.[5] Astorian epäonninen lehtiyritys ja Hancockiin perustettu kirja- ja paperikauppa veivät kustannusliikkeen konkurssin partaalle, mutta vuoteen 1958 mennessä se oli jälleen velaton.[6] Viimeisinä vuosinaan Amerikan Suomettaren tilanne heikkeni nopeasti, eikä Suomi-Synodi pystynyt tukemaan sitä rahallisesti. Sen ilmestyminen lakkasi vuoden 1962 lopussa, jolloin kirkkokunta liitettiin Amerikan luterilaiseen kirkkoon. Lehden tilaajaluettelon osti Amerikan Uutiset, josta tuli eräänlainen suomenkielisen kirkollisen toiminnan äänenkannattaja.[7]

Nimellä Amerikan Suometar on ilmestynyt myös J. W. Lähteen New York Millsissä vuosina 1889–1890 toimittama lehti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Halkola, David T.: ”Finnish-Language Newspapers in the United States”, The Finns in North America: A Social Symposium. Jalkanen, Ralph J. (ed.). Hancock: Michigan State University Press for Suomi College, 1969.
  • Holmio, Armas K. E.: Michiganin suomalaisten historia. Hancock: Michiganin suomalaisten historia-seura, 1967.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Halkola, s. 75–76.
  2. Holmio, s. 300–301.
  3. Halkola, s. 76.
  4. Halkola, s. 77–79.
  5. Halkola, s. 81.
  6. Holmio, s. 302.
  7. Halkola, s. 86–87.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]