Amazonjoen biotooppiakvaario

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kiekkokaloja ja kardinaalitetroja Porte Doréen akvaariossa Pariisissa

Amazonjoen biotooppiakvaario on akvaario, joka jäljittelee olosuhteita Amazonjoessa. Yksi kolmasosa maapallon makean veden kalalajeista elää Amazonissa. Niistä puolet eli noin 1 500 lajia on monnikaloja. Muita suuria ryhmiä ovat tetrat ja kirjoahvenet. Pieniä alle 15-senttisiä tetralajeja tunnetaan alueelta erittäin paljon. Sadekautena joen reunusmetsät täyttyvät tulvavedellä, ja monet lajit ovat sopeutuneet elämään puiden lomassa. Joessa kasvaa myös runsaasti vesikasveja.

Akvaarion vesi ja sisustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amazonin vesi on hapanta ja pehmeää, ja useimmissa sivujoissa humushappojen tummaksi värjäämää. Suositeltava pH on 6,0-6,9, GH-kovuus 3-7 ja KH-kovuus 2-4. Useimmille lajeille sopii lämpötila 25 asteen paikkeilla[1], mutta esimerkiksi kardinaalitetra ja kiekkokala ovat lämpimämmän veden lajeja.

Puhdistetut puunjuurakot ovat monille lajeille mieluisia piilopaikkoja, monnit jäystävät niiden pinnalla kasvavaa levää ja niistä liukenee humushappoja, jotka parantavat veden laatua.

Vaikka Amazon on tropiikissa, tumma vesi ja sademetsän puusto rajoittavat valon pääsyä joen pohjaan niin että monet lajit viihtyvät varsin vähäisessä valossa. Tummat pohjan ja taustan värit ovat tyypillisiä biotooppiakvaariossa.

Eliöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miekkakasvit, viuhkalehdet, konnanputki ja eräät ärviät ovat tyypillisiä Amazonin kasveja. Suuri määrä nopeakasvuisia kasveja ehkäisee ei-toivottujen levien kasvamista.[2]

Esimerkkejä kalalajeista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvagalleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Amazon Biotope Aquarium aquaticcommunity.com. Viitattu 17.3.2008. (englanniksi)
  2. Gordon, A & Stuart, M.: The Amazon Biotope Aquarium 2002/2004. Fish, Tanks and Ponds. Viitattu 17.3.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]