Amanda Coetzer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amanda Coetzer
Henkilötiedot
Syntynyt [1]
Hoopstad [1]
Tennispelaaja
Pituus 158 cm
Paino 58 kg
Kätisyys oikeakätisyys, kahden käden rysty
Ammattilaisena
Palkintorahat 5 594 821 USD
Kaksinpeli
Paras sijoitus 3 ()
Voitot/tappiot 568–337
Nelinpeli
Paras sijoitus 15 ()
Voitot/tappiot 269–219
Aiheesta muualla
ITF
WTA

Amanda Coetzer (s. 22. lokakuuta 1971) on eteläafrikkalainen entinen tennispelaaja.

Coetzer aloitti ammattilaisuransa vuonna 1988. Hän otti ensimmäisen WTA-tason turnausvoittonsa vuonna 1993 Melbournessa ja toisen myöhemmin samana vuonna Tokiossa. Hän voitti Melbournen loppuottelussa japanilaisen Naoko Sawamatsun suoraan kahdessa erässä luvuin 6–2, 6–3 ja Tokion loppuottelussa japanilaisen Kimiko Daten luvuin 6–3, 6–2. Kummatkin turnaukset pelattiin kovalla kentällä.

Coetzer nousi ensimmäistä kertaa naisten kaksinpelin maailmanlistan 20 parhaan pelaajan joukkoon vuonna 1992 ja pysyi siellä suurimman osan seuraavista kymmenestä vuodesta. Korkeimmillaan Coetzer nousi maailmanlistalla sijalle kolme, mikä tapahtui vuonna 1997.

Vuonna 1994 Coetzer voitti Prahassa massakentällä pelatun turnauksen. Hän kohtasi loppuottelussa ruotsalaisen Åsa Carlssonin, joka kaatui luvuin 6–1, 7–6. Hän pelasi samana vuonna myös Indian Wellsin turnauksen loppuottelussa, jossa hävisi saksalaiselle Steffi Grafille luvuin 6–0, 6–4. Seuraavana vuonna hän voitti Torontossa pelatussa turnauksessa peräti kolme maailmanlistalla viiden parhaan joukkoon kuulunutta pelaajaa, toisella kierroksella Steffi Grafin (nro. 1), kolmannella kierroksella Mary Piercen (nro. 5) ja semifinaaleissa Jana Novotnán (nro. 4). Hän hävisi kuitenkin lopulta Monica Selesiä vastaan pelatun loppuottelun selvin lukemin 6–0, 6–1. Coetzerin voitto Grafista merkitsi saksalaispelaajan 32-ottelun mittaisen voittoputken päättymistä.

Coetzerista tuli vuoden 1996 Australian avoimissa ensimmäinen eteläafrikkalainen nainen, joka on edennyt Grand Slam -turnauksessa semifinaaleihin tenniksen avoimen aikakauden (vuoden 1968 jälkeen) aikana. Finaalipaikka jäi kuitenkin lopulta haaveeksi hänen hävittyään semifinaalissa kolmessa erässä Anke Huberia vastaan. Hän eteni vuoden aikana myös yhden WTA-kiertueen turnauksen loppuotteluun; hollantilainen Brenda Schultz-McCarthy voitti hänet Oklahomassa Cityssä pelatun turnauksen loppuottelussa luvuin 6–3, 6–2.

Vuosi 1997 oli Coetzerille hänen uransa paras. Hän eteni Australian avoimissa toista vuotta peräkkäin semifinaaleihin ja voitti turnauksessa mm. maailmanlistan ykköspelaajan Steffi Grafin neljännellä kierroksella. Coetzer voitti Grafin myös Berliinissä muutamaa kuukautta myöhemmin pelatun turnauksen puolivälierissä. Graf kaatui lukemin 6–0, 6–1, mikä oli tämän uran huonoin tulos. Ja vain muutamaa viikkoa Berliinin turnauksen jälkeen Coetzer voitti Grafin Ranskan avointen puolivälierissä ja on näin yksi kuudesta pelaajasta, jotka ovat onnistuneet voittamaan Grafin kolme kertaa saman vuoden aikana ja yksi neljästä, jotka ovat voittaneet hänet enemmän kuin kerran Grand Slam -turnauksessa. Coetzer hävisi Ranskan avointen semifinaaliottelunsa kroatialaista Iva Majolia vastaan, joka eteni lopulta turnauksen voittoon. Coetzer voitti vuoden aikana kaksi WTA-turnausta, Budapestissä ja Luxemburgissa. Seuraavana vuonna hän voitti Hilton Headissa pelatun massakenttäturnauksen.

Vuonna 2000 Coetzer toi Etelä-Afrikalle Hopman Cupin voiton lyötyään Wayne Ferreiran kanssa Thaimaan joukkueen, jossa pelasivat Paradorn Srichaphan ja Tamarine Tanasugarn. Coetzer pelasi myös kuutena vuotena Etelä-Afrikan Fed Cup -joukkueessa ja edusti maataan kolmissa olympiakisoissa.

Coetzer voitti vuonna 2000 Antwerpenissä pelatun turnauksen ja vuonna 2001 Acapulcossa pelatun turnauksen. Hän otti Acapulcon massakenttäturnauksen voiton myös vuonna 2003, mikä oli samalla hänen viimeinen turnausvoittonsa.

Coetzer lopetti ammattilaisuransa vuonna 2004. Hän voitti uransa aikana yhdeksän WTA-tason kaksinpeliturnausta ja yhdeksän nelinpeliturnausta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b WTA:n kotisivutView and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.