Alustus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Alustus tai formatointi tarkoittaa tietotekniikassa tallennusmedian, kuten levykkeen, kiintolevyn tai muistikortin valmistamista tallentamista varten. Alustuksessa levylle kirjoitetaan tiedostojärjestelmän vaatimat lohkot.

Alustustasot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alustuksesta on olemassa pika- ja täysalustusvaihtoehdot, joista edellisessä sektoreita ei tarkisteta virheiltä, vain tilanvaraustaulukko pyyhitään tyhjäksi. Vanhoilla MFM-koodatuilla kiintolevyillä oli käytössä tavanomaisen formatoinnin lisäksi alatason formatointi (low level formatting, LLF), mutta uudemmilla RLL-koodatuilla kiintolevyillä tämä ei enää ole tarpeellista.lähde?

Alhaisen tason formatointi (fyysinen formatointi) asettaa levylle urat ja sektorit: sektoreiden alku- ja loppukohdat asetetaan ja oletuksena tämä ei tyhjennä levyä vaikka se on mahdollista.[1] Uudemmilla kiintolevyillä alemman tason alustus suoritetaan tehtaalla eikä ole enää käyttäjälle mahdollista.[2] Ylemmän tason formatointi (looginen formatointi) valmistelee levyn tiedostojärjestelmälle.[1]

Fyysinen sylinteri-lukupää-sektori (cylinder-head-sector, CHS) osoitus muutetaan loogiseksi lohko-osoitteeksi tietyllä kaavalla.[1]

Pikaformatointi ja muut menetelmät eivät oletuksena ylikirjoita olemassa olevia tietoja.[3] Tiedot voidaan useissa tapauksissa palauttaa apuohjelmalla jos niiden päälle ei ole vielä kirjoitettu.[3] Salassa pidettävien tietojen poistamiseen (sanitointi) on käytettävä muita menetelmiä.[4] Haluttaessa pysyvästi poistaa levyn sisältämät tiedot voi käyttää apukeinoja kuten levyn jokaisen sektorin uudelleenkirjoittavaa ohjelmaa DBAN.

Ohjelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DOS-ympäristössä ja käytetty alustusohjelma on FORMAT. Windowsissa on käytössä vastaavasti nimetyt työkalut.

Linuxissa osio voidaan alustaa halutulle tiedostojärjestelmälle mkfs-ohjelmalla tai vastaavalla graafisella työkalulla.[5]

Taltiointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loogisella taltionhallinnalla useampia levyjä ja osioita voidaan käsitellä yhtenä suurena osiona, jolla on vaikutuksensa alustamiseen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Disk Formatting (PDF) homepage.cs.uri.edu. Arkistoitu 9.7.2022. Viitattu 24.2.2021. (englanniksi) 
  2. Low-Level Format, Zero-Fill and Diagnostic Utilities pcguide.com. Arkistoitu . Viitattu 24.1.2021. (englanniksi) 
  3. a b How to recover lost files after you accidentally wipe your hard drive linux.com. Viitattu 24.2.2021. (englanniksi) 
  4. Clearing and declassifying electronic data storage devices (PDF) cse-cst.gc.ca. heinäkuu 2006. Arkistoitu . Viitattu 24.2.2021. (englanniksi)
  5. mkfs(8) - Linux man page linux.die.net. Viitattu 24.1.2021. (englanniksi) 
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.