Looginen taltiohallinta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linuxin LVM1:n toimintaperiaate.

Looginen taltiohallinta (engl. Logical Volume Management, LVM) mahdollistaa massamuistilaitteiden tallennustilan varaamisen joustavammin kuin perinteiset osiointitavat. Joustavuus saavutetaan erottamalla fyysiset tallennuslaitteistot ja niiden osiointi toisistaan loogisesti.

Perinteisessä osioinnissa osiot luodaan suoraan tietylle laitteelle. Osio voi olla korkeintaan yhden laitteen kokoinen, jolloin se täyttää koko laitteen. Osioiden muutokset edellyttävät aina laitteiston fyysisten rajoitusten huomiointia. Esimerkiksi osion suurentaminen onnistuu vain, jos välittömästi sen vieressä samalla laitteella on käytettävissä vapaata tilaa. Useimmiten vapaan tilan järjestäminen edellyttäisi myös viereisten osioiden siirtämistä, muuttamista tai poistamista. Käytännössä muutosten tekeminen voi osoittautua niin monimutkaiseksi ja riskialttiiksi, että mieluummin niitä ei tehdä vaikka tarvettakin ilmenisi. Hankitaan mieluummin uusi tallennuslaite, osioidaan se uusiksi ja siirretään tiedot erikseen.

Loogisessa taltiohallinnassa yksi tai useampia laitteita kootaan ensin taltioryhmäksi (engl. volume group, VG), jota voidaan sitten osioida joustavasti. Osioita eli loogisia taltioita (engl. logical volume, LV) voidaan myös muuttaa varsin helposti kunhan taltioryhmässä on riittävästi tilaa käytettävissä. Osioinnissa ei tarvitse välittää fyysisten laitteiden rajoituksista. Rajana on vain taltioryhmän kokonaiskapasiteetti. Sitäkin voidaan tarvittaessa kasvattaa lisäämällä ryhmään uusia laitteita. Osioiden koko ja muoto määritellään yksinkertaisesti niiden käyttötarpeen mukaan. Näin tallennustilan tarjoaminen ja sen varaaminen on loogisesti erotettu toisistaan. Kunhan käytettävillä laitteilla on riittävästi tilaa ja tiedät paljonko haluat milloinkin varata mihinkin tarkoitukseen, voit jättää yksityiskohdat loogisen taltiohallinnan ratkaistavaksi.

Taltioryhmään liitettyjä fyysisiä taltioita (engl. physical volume, PV) voidaan vaihtaa sen osiointia häiritsemättä. Kunhan taltioryhmässä on aina riittävästi kapasiteettia, siihen liitettyjä laitteita (fyysisiä taltioita) ja siltä varattuja osioita (loogisia taltioita) voidaan vapaasti konfiguroida uudelleen toisistaan riippumatta. Uusia laitteita voidaan lisätä ja alkuperäiset vaikka poistaa ilman, että se vaikuttaa taltioryhmän osiointiin mitenkään.

Taltiohallinnan toteutuksista käytetään eri nimiä eri alustoilla:

Monilla Unix-alustoilla kuten AIX ja HP-UX on LVM-tyyppinen ratkaisu.[1] Sun Microsystemsillä on ollut Solstice-niminen tuote.[1]

  1. a b Logical volume manager ibm.com. Viitattu 1.11.2020. (englanniksi) 

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]