Darik's Boot and Nuke

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Darik’s Boot and Nuke
DBAN-Logo-118x132.png
DBANin tekstipohjainen käyttöliittymä.
DBANin tekstipohjainen käyttöliittymä.
Luoja Darik Horn[1]
Kehittäjä Darik Horn
GEEP[2]
Tiedot
Ohjelmistotyyppi tiedostojen pysyvä poisto
Käyttökielet englanti
Alusta Linux
Lisenssi GPL
Aiheesta muualla
dban.org
Versiohallinta

Darik’s Boot and Nuke (DBAN) on avoimen lähdekoodin tietokoneohjelma, joka on tarkoitettu massamuistilaitteiden, kuten kiintolevyjen ja muistitikkujen, tyhjentämiseen kaikesta tiedosta niin, että tiedostot eivät enää ole palautettavissa. Massamuistin tyhjennys tulee kysymykseen silloin, kun laite kierrätetään tai luovutetaan kolmannelle osapuolelle.

Ohjelma voidaan ajaa miltä tahansa boottaavalta medialta, kuten USB-muistilta, CD-levyltä tai DVD-levyltä ja se on Linux-pohjainen. DBAN tukee IDE- (PATA), SCSI- ja SATA-kovalevyjä. DBAN voidaan määrittää siten, että se tyhjentää jokaisen tietokoneella olevan kovalevyn.

DBAN-projektia tukee ja osaltaan rahoittaa GEEP, joka on ATK- ja elektroniikkaromun kierrätykseen keskittynyt yritys[3].

Suomalainen Blancco osti DBANin vuoden 2012 syyskuussa. Blancconin toimitusjohtaja Kim Väisänen sanoi, että GEEP pysyy osana kehitystä ja että DBAN tulee pysymään ilmaisena ohjelmana.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fitzgerald, Thomas J.: Deleted but Not Gone The New York Times. 3.11.2005. Viitattu 12.7.2009. (englanniksi)
  2. a b Blancco’s Acquisition of DBAN from GEEP Solidifies Company Position as Global Leader in Data Erasure Blancco. Arkistoitu 21.3.2014. Viitattu 5.1.2015. (englanniksi)()
  3. About DBAN DBAN. Arkistoitu 8.7.2009. Viitattu 12.7.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]