Alte Nationalgalerie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alte Nationalgalerie Berliinissä

Alte Nationalgalerie eli vanha kansallisgalleria on taidemuseo Saksan pääkaupungissa Berliinissä. Museo on osa Nationalgalerie-kokonaisuutta ja esittelee 1800-luvun taidetta. Vuosien 1867 ja 1876 välillä rakennettu museorakennus sijaitsee Spreeinselin saaren Museumsinsel-alueella ja kuuluu siten Unescon maailmanperintölistalle. Alte Nationalgaleriessa on esillä Nationalgalerien klassismin, romantiikan, biedermeierin ja ranskalaisen impressionismin kokoelmien teoksia.

Museorakennuksen on suunnitellut arkkitehti Friedrich August Stüler. Rakennus vaurioitui pahoin toisen maailmansodan ilmapommituksissa. Se avattiin osittain uudelleen vuonna 1949, mutta entisöinti- ja jälleenrakennustyöt jatkuivat vuoteen 1969 saakka. Vuosien 1998 ja 2001 välillä museo kunnostettiin täydellisesti ja sen näyttelytila suureni.

Kokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alte Nationalgaleriessa on esillä Nationalgalerien 1800-luvun teoksia klassismin ja romantiikan taiteilijoilta, kuten Caspar David Friedrichiltä, ja impressionisteilta, kuten Édouard Manet'lta, Claude Monet'lta ja Pierre-Auguste Renoirilta. Kokoelmissa on myös muita modernisteja, kuten Lovis Corinth ja Paul Cézanne.

Kokoelmissa on useita tunnettuja teoksia, kuten yksi valos Rodinin Ajattelijasta ja tunnetuin versio Arnold Böcklinin Kuolleiden saaresta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Alte Nationalgalerie.