Villa d’Este

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Villa d'Este
Sijainti Tivoli, Italia
Koordinaatit 41°57′45″N, 12°47′46″E
Rakennustyyppi kartano
Valmistumisvuosi 1500-luku
Omistaja Italian valtio
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Villa d'Este on kartano Tivolissa Italiassa lähellä Roomaa. Sitä pidetään nykyään niin italialaisen arkkitehtuurin kuin puutarhasuunnittelunkin mestariteoksena. Kartanoa ja puutarhaa on kehitelty 1500-luvulta alkaen. Unescon maailmanperintöluetteloon se on kuulunut vuodesta 2001.[1]

Villa d'Este on palatsihuvila, jonka Tivolin kuvernööri, kardinaali Ippolito II d’Este rakennutti muuttamalla aikaisemman luostarin villaksi. Talon on suunnitellut arkkitehti Pirro Ligorio, ja se valmistui sisustuksiltaankin vuoteen 1572 mennessä. Tyyliltään se on myöhäisrenessanssia.

Luostarin alapuolen kaupunginosa muutettiin 4,5 hehtaarin kokoiseksi puutarhaksi ja sinne vedettiin vesijohto yläpuolisilta vuorilta. Veden käyttö oli uusi idea ja oli vaativa tehtävä saada suihkulähteet toimimaan luonnollisella vedenpaineella ilman pumppuja. Myöhemmin rakennus siirtyi Itävallalle, ja mm. Franz Liszt oleskeli siellä 1800-luvun puolivälissä. Näin voidaan ymmärtää myöhempi tivoli-idean kopiointi Wieniin ja myöhemmin Kööpenhaminaan. Italian valtiolle villa siirtyi 1920. Sen ulkotilat ja erityisesti niiden vesijärjestelmä on nykyisin entisöity.[1] Puutarhassa on sypressejä 1600-luvulta.

  1. a b Villa d'Este, Tivoli Unesco. Viitattu 31.7.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

kh