Alte Donau

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alte Donau
Alte Donau lähellä Kagranerin siltaa.
Alte Donau lähellä Kagranerin siltaa.
Valtio Itävalta
Sijainti Wien
Koordinaatit 48°13′55″N, 16°25′41″E
Pinnankorkeus 157 mView and modify data on Wikidata
Pinta-ala 1,7 km²
Pituus 5,2 km
Leveys 0,3 kmView and modify data on Wikidata
Suurin syvyys 6,8 m
Keskisyvyys 2,3 m
Tilavuus 4 hm3View and modify data on Wikidata
Laskujoki PohjavesiView and modify data on Wikidata
Alte Donau
Obere Alte Donau Leopoldsbergiltä katsottuna, etualalla Donauinsel, oikeassa laidassa Donauturm.
Alte Donau Gänsehäufelin luona.

Alte Donau on Tonavan alkuperäinen, nykyisin tekojärvimäiseksi padottu uoma Wienin itä- ja pohjoisosissa, Itävallassa. Se on Tonavan pääuoman ja sen vierellä kulkevan Neue Donau -kanavan koillis­puolella, virtaus­suuntaan nähden vasemmalla puolella Florisdorfin ja Donaustadtin kaupunginosissa.[1] Se jakautuu nykyisin kahteen osaan, joita yhdistää vain kapea salmi. Obere Alte Donau (”Ylempi Vanha Tonava” ulottuu Floridsdorfer Brückeltä Kagraner Brückelle, Untere Alte Donau (”Alempi Vanha Tonava”) Kagraner Brückeltä Praterbrückelle. Alte Donaun luoteispäässä sijaitsee Floridsdorfin vesipuisto.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikaisemmin Tonava jakautui Wienin alueella useisiin haaroihin, joiden väliin ja ympärille jäi laajoja luonnon­tilaisia alueita. Pääuoma vaihtoi usein tulvien yhteydessä kulku­suuntaansa, minkä vuoksi kiinteiden siltojen rakentaminen oli mahdotonta, sillä jäiden lähtiessä syntyvät tulvat olisivat tuhonneet sen. Nykyinen Alte Donau, jota silloin nimitettiin Floridsdorfin haaraksi (saks. Flodidsdorfer Arm), muodostui 1700-luvulla suurten tulvien jälkeen selvästi joen pääuomaksi. Kaupungin suojelemiseksi tulvilta suoritettiin vuosina 1870–1875 laajoja vesirakennustöitä. Niiden yhteydessä kaivettiin Wienin läpi kulkeva Tonavan nykyinen pääuoma, ja samalla Alte Donau jäi siitä erilleen eräänlaiseksi padotuksi tekojärveksi,[2] jonka pinta-ala on 1,6 neliökilometriä ja syvyys keskimäärin 2,5 metriä,[1] enimmillään 6,8 metriä. Tonavasta ei vettä pääse virtaamaan Alte Donauhun, vaan se saa vettä ainoastaan alueen pohjavesistä. Nykyisen Alte Donaun alueella oli aikoinaan useita vesimyllyjä.

Myöhemmin rakennettiin Alte Donaun rannalle Itävallan ensimmäinen Tonavalla liikennöinyt höyrylaiva, Karl I, ja siellä rakennettiin myös Lohnerin vesilentokoneet.

Vesistöekologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1990-luvun alussa levät runsastuivat Alte Donaulla suuresti sen rehevöitymisen vuoksi. Muutamaa vuotta aikaisemmin oli lähelle valmistunut Tonavan vierellä kulkeva kanava, Neue Donau, ja samaan aikaan kun pääuomassa Freudenaun vesivoimalan läpi kulkevan veden virtaama pysyi varsin tasaisena, pohjaveden korkeus lähistöllä aleni suuresti. Muuttuneiden pohjavesi­olosuhteiden vuoksi veden vaihtuvuus Alte Donaussa väheni huomattavasti. Tämä johti sen veden rehevöitymiseen.[3]

Vuonna 1996 ryhdyttiin kuitenkin toimen­piteisiin veden kemiallisen laadun parantamiseksi. Erityisesti fosfaatin ja muiden ravinneaineiden pitoisuuksia vedessä on saatu vähennetyksi.[3]


Vapaa-ajan käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin Alte Donaun rannat ovat merkittäviä ja suosittuja vapaa-ajan vietto­paikkoja. Siellä on useita suosittuja yleisiä uimarantoja, joista vanhin on Gänsehäufel.[2] Nykyisin ehkä tunnetuin kuitenkin on Angelibad Alte Donaun pohjoispäässä.[4]

Alte Donaulla harrastetaan myös soutua, purjehdusta ja lainelautailua.[5] Veneen tai kanootin voi myös vuokrata sen rannalta.[4] Alue sopii hyvin aloittelevien purjehtijoiden harjoittelu­paikaksi, joskin varsin voimakkaatkin tuulet voivat puhaltaa sinne lähellä olevien Donau Cityn ja UNO-Cityn korkeiden rakennusten välitse.

Myös muutamat soutukerhot käyttävät Alte Donauta harjoittelu­paikkana. Kesäisin siellä pidetään soutu­kilpailujakin, kuten Vienna Nightrow.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de  –  Alte Donau (Wien)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Daten und Fakten – Die Alte Donau Wienin kaupunki. Viitattu 14.11.2015. (saksaksi)
  2. a b Historisches zur Alten Donau Wienin kaupunki. Viitattu 14.11.2015. (saksaksi)
  3. a b Sanierung der Alten Donau in den 1990er-Jahren Wienin kaupunki. Viitattu 14.11.2015. (saksaksi)
  4. a b Raittila, Elina: ”Puistot ja ulkoilu”, Mondo matkaopas Wien, s. 140. Image, 2010. ISBN 978-952-5678-17-8.
  5. Erholungs- und Sportmöglichkeiten an der Alten Donau Wienin kaupunki. Viitattu 14.11.2015. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Donabaum, Karl; Nagel, Gerhard & Riedler, Patricia: Die Alte Donau. Beispiel für ein erfolgreiches Gewässermanagement der Stadt Wien. Perspektiven, 2005, nro 2, s. 46–51. Wien:
  • Ladinig, Gernot (toim.): Die Alte Donau. Menschen am Wasser – Perspektiven einer Wiener Landschaft. Wien: Bohmann, 2000. ISBN 3-7002-1138-4.