Altainkeltto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Altainkeltto
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Asterales
Heimo: Asterikasvit Asteraceae
Alaheimo: Cichorioideae
Suku: Keltot Crepis
Laji: multicaulis
Kaksiosainen nimi

Crepis multicaulis
Ledeb.

Katso myös

  Altainkeltto Wikispeciesissä
  Altainkeltto Commonsissa

Altainkeltto (Crepis multicaulis) on asterikasvien (Asteraceae) heimoon, kelttojen (Crepis) sukuun kuuluva kasvilaji. Altainkeltto muistuttaa Crepis elongata -lajia ja lajien rajauksesta tarvittaisiin lisää tutkimusta.

Altainkeltto on monivuotinen, ruohovartinen kasvi, joka voi kasvaa 8–60 cm korkeaksi. Varret kasvavat joko muutamien tai lukuisten varsien ryhminä, harvoin yksittäin. Kasvutavaltaan varret ovat pystyjä tai kohenevia ja yläosistaan haaraisia. Varret ovat yleensä lähes lehdettömiä. Varsien tyvellä olevan lehtiruusukkeen lehdet ovat muodoltaan kapeansoikeita, suikeita tai puikeita. Lehtilapojen pituus vaihtelee 3,5–11 cm välillä ja leveys 0,7–2 cm välillä. Lehtilavat ovat molemmin puolin vaaleakarvaisia. Jos varsilehtiä on, ne ovat ruusukelehtiä selvästi pienempiä ja pelkistyneempiä. Altainkelton mykeröt sijaitsevat huiskilomaisesti ja mykeröitä voi olla muutamia tai lukuisia. Kussakin mykerössä on 30–40 kukkaa. Altainkeltto kukkii ja tuottaa hedelmiä touko–elokuussa. Hedelmät ovat punaruskeita, noin 4 mm pitkiä pähkylöitä, joissa on valkoinen, noin 4 mm pitkä pappus.

Altainkeltto kasvaa metsissä, metsänreunoissa, aukkopaikoilla, ruohostomailla, soraikoissa erilaisten vesien äärillä sekä tulvatasangoilla. Altainkelttoa kasvaa Pohjois-Euroopassa sekä Lounais-Aasiassa. Sitä tavataan ainakin Keski- ja Lounais-Venäjältä, Kazakstanista, Kirgisiasta, Tadžikistanista, Pakistanista, Mongoliasta ja Kiinasta (Xinjiangista).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]