Alokas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Alokas on Suomen puolustusvoimissa ja Rajavartiolaitoksessa nimitys, jota käytetään sellaisesta sotamiehen arvoisesta varusmiehestä, joka ei ole vielä vannonut sotilasvalaa tai antanut sotilasvakuutusta; sotilasarvoksi alokasta ei lueta. Kun vala on vannottu tai vakuutus annettu, alokas nimitetään (ei siis ylennetä) jääkäriksi, tykkimieheksi tai vastaavaksi. Ennen valan vannomista ja nimitystä alokkaan tulee osoittaa eri sotilastaitojen (esimerkiksi aseiden käsittely, ensiapu, vartiomiehenä toimiminen) osaaminen sotilaan perustutkinnossa. Tutkintoon voi liittyä valamarssi.

Semanttisesti suomen kielen sana alokas viittaa varusmiespalveluksen aloittamiseen samoin kuin sen vastine ruotsiksi, nybörjare. Eräissä muissa kielissä samassa yhteydessä viitataan palvelukseen ottamiseen, rekrytointiin, kuten saksassa sanalla Rekrut ja englannissa sanalla recruit.

Sotilasslangin sanakirja (1984) tuntee 86 synonyymia termille alokas.

Alokasaikaa nimitetään nykyään virallisesti peruskoulutuskaudeksi eli niin kutsutuksi P-kaudeksi. Vala vannotaan useimmiten P-kauden 6. viikolla.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Alokas.
Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.