Almikit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Almikit
Kuubanalmikki (Solenodon cubanus)
Kuubanalmikki (Solenodon cubanus)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Soricomorpha
Heimo: Almikit
Solenodontidae
Gill, 1872
Suku: Solenodon
Brandt, 1833
Lajit [1]
Katso myös

  Almikit Wikispeciesissä
  Almikit Commonsissa

Almikit (Solenodontidae) on nisäkäsheimo Soricomorpha-lahkossa. Heimoon kuuluu yksi suku, jossa on kaksi elossa olevaa lajia. Niiden lisäksi tunnetaan muutamia sukupuuttoon kuolleita lajeja.

Almikit muistuttavat päästäisiä. Niillä on pitkä ja rustoinen kuono, pitkä ja karvaton häntä, pienet silmät sekä karhea tummanruskea tai musta turkki. Almikit ovat 70–80 senttimetriä pitkä hännästä kuononkärkeen ja painavat noin yhden kilogramman.

Kaksi elävää almikkilajia ovat kuubanalmikki (Solenodon cubanus, aik. Atopogale cubana) Kuubassa ja Haitissa sekä haitinalmikki (Solenodon paradoxus) koko Hispaniolan saarella. Molemmat lajit ovat uhanalaistuneet uudisasukkaiden tuotua alueelle mangusteja, kissoja ja koiria. Haitinalmikki on miltei kuollut sukupuuttoon, sillä havainnot siitä ovat todella harvinaisia. Kuubanalmikkakin pidettiin sukupuuttoon kuolleena, kunnes elävä yksilö löydettiin vuonna 2003.

Almikkinaaraiden nännit sijaitsevat melkein takapuolessa. Lisäksi almikeilla on myrkyllistä sylkeä, jota erittyy alaleuan sylkirauhasista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ITIS: Solenodontidae Luettu 23.12.2011 (englanniksi)
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.