Allan A. Goldstein

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Allan A. Goldstein on yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja.

Goldsteinin ura alkoi lyhytdokumentin ohjaamisen myötä Kanadassa vuonna 1979. Hänen seuraava ohjauksensa, Virginia Hamiltonin romaaniin perustuva House of Dies Drear valmistui televisiolevitykseen viisi vuotta myöhemmin. Samana vuonna valmistui kaksi muuta elokuvaa televisioon; The Dining Room ja pientä kulttisuosiota nauttiva True West, jonka päärooleissa nähtiin John Malkovich ja Gary Sinise. Elokuva filmattiin uudelleen vuonna 2002, jolloin pääosaa esitti Bruce Willis Gary Halvorsonin ohjauksessa.

Vuonna 1988 valmistui hänen ensimmäinen teatterilevitykseen päässyt elokuva The Outside Chance of Maximillian Glick. Elokuva keräsi alle puolimiljoonaa dollaria lipputuloja, mutta oli hyvin toteutettu pienen budjetin filmiksi. Goldstein voitti elokuvalla Toronton ja Vancouverin filmifestivaalien ohjaajapalkinnot. Elokuva sai pari vuotta myöhemmin jatkokseen televisiosarjan. Vuonna 1989 hän ohjasi pienen televisioelokuvan ja käsikirjoitti ja tuotti Robert Wisen ohjaaman Rooftops – kattojen kasvatit -filmin. Vuosikymmenen lopulla hän teki vielä kaksi pientä filmiä.

Goldsteinin tunnetuin elokuva on hänen vuoden 1994 ohjauksensa Väkivallan vihollinen 5 – kalman kasvot, joka oli viimeinen osa kulttisuosiota nauttivassa Väkivallan vihollinen -elokuvasarjassa. Pääosaa esittänyt, elokuvien sielu Charles Bronson oli neljännen osan filmattuaan kertonut, ettei tule esiintymään enää yhdessäkään Väkivallan vihollinen -elokuvassa. Hänen suosionsa kuitenkin laski, eikä hän saanut tehtäväkseen kuin televisioelokuvia, joten Goldsteinin ohjauksessa hänellä oli mahdollisuus esiintyä viimeistä kertaa valkokankaalla. Elokuva ei ollut menestys taloudellisesti eikä taiteellisesti, mutta on saanut uutta suosiota DVD-julkaisun myötä.

Goldstein siirtyi b-luokan ohjaajien uuteen tuotantomaahan, Kanadaan, ohjaamaan pienen budjetin toiminta- ja jännityselokuvia. Muutaman hyvin menestyneen toimintaelokuvan jälkeen hän sai ohjattavakseen Leslie Nielsenin tähdittämän 2001 – Avaruussekoilu -komedian, joka toteutettiin korkealla 26 miljoonan dollarin budjetilla. Elokuva oli kanadalais-saksalaistuotantoa, ja sai murska-arvostelut ympäri maailman.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]